În Vechiul Testament, Mihail este considerat ocrotitor al copiilor lui Israel. Într-adevăr, personalitatea celui botezat cu acest prenume reflectă semnificaţia numelui, căci Mihai are în mod natural tendinţa de a-i proteja pe cei din jur, fie că este vorba de copii sau de oameni adulţi.
Mihail/Mihaela sunt personaje aparent stranii, mereu prinse între două situații de fapt. Prima este o natură fizică, aventuroasă, excesivă, care refuză constrangerile… a două este o natură cerebrală, introspectiva, neliniștită, rezervată. Totul constituie un ansamblu complet iar dacă cele două tendințe se armonizează, Mihail/Mihaela vor lupta mereu pentru cauze mărețe. Ei se lasă ghidați doar de intuiția lor extrem de bine dezvoltată și de afinitățile intelectuale.
Mihail/Mihaela sunt persoane pasionale, dar care nu știu să își exprime sentimentele, fie din cauza unei timidități care îi paralizează, fie din cauza că merg pe premisa că faptele trebuie să fie cele care să vorbească despre ei.
Sfântul Arhanghel Gavriil este cel ce ține piept demonilor răului și mesagerul Domnului. În iconografie, acesta este înfăţişat purtând în mână o floare, căci la Buna Vestire Sfântul Arhanghel Gavriil a întâmpinat-o pe Maica Domnului cu o floare de crin şi cu vestea minunată că ea, Fecioara Maria, avea să-L aducă pe lume pe Mântuitorul nostru, Pruncul Iisus: „Eu sunt Gavriil şi am fost trimis ţie să-ţi binevestesc acestea”.
Gabriel, Gabriela ca și personalități, sunt seducători, plăcuți, sociabili, comunicativi și veseli. Principalele lor calități sunt: sensibilitate, tact, emotivitate și tolerantă. Ei fac totul în jur ca ceilalți să fie fericiți și sunt dependenți de afectivitate, dragoste, emoții puternice. În momentul în care aceștia nu sunt înțeleși, apreciați sau iubiți, Gabriel/Gabriela pierd o bună parte din energie, ratează unele oportunități.