Statele Unite şi Rusia sunt într-un nou Război Rece, a afirmat republicanul Richard Burr, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Senatul american, atrăgând atenţia că atât Moscova, cât şi Beijingul utilizează noi tehnologii în sens ofensiv, informează site-ul publicaţiei The Hill.
Întrebat într-un interviu acordat postului UNC-TV dacă Statele Unite ar fi implicate într-un nou Război Rece cu Rusia, senatorul Richard Burr a afirmat: "Suntem".
"Este ceva foarte asemănător cu ceea ce am văzut în anii 1980, cu excepţia faptului că Rusia, de altfel ca şi China utilizează tehnologii pentru a-şi promova interesele într-un mod atât de ofensiv cum nici măcar Statele Unite nu o fac", a spus Richard Burr.
"Noi avem un proces de achiziţii foarte învechit în armată". Rusia şi China "au depăşit aceste impedimente, au asumat tehnologiile nou-apărute şi le-au integrat în cercetările şi dezvoltarea de armament ofensiv", a subliniat senatorul Richard Burr.
Comisiile de Informaţii din Congresul SUA investighează presupusele ingerinţe ale Kremlinului în scrutinul prezidenţial din SUA, câştigat de Donald Trump, precum şi presupusele contacte ale actualului preşedinte american cu Moscova.
"Nu există niciun dubiu că Rusia a fost implicată activ în campania de difuzare a ştirilor false. Au produs lucruri într-un mod care a făcut companiile de ştiri reale din lume să creadă că erau ştiri reale, urmărite de mii de oameni, când de fapt erau mituri", a spus Burr.
În octombrie 2016, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative.
Potrivit serviciilor secrete americane, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental. "Eforturile Rusiei de a influenţa scrutinul prezidenţial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinţei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activităţile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acţiune, al intensităţii şi scopului eforturilor, comparativ cu operaţiunile anterioare", se arată în versiunea declasificată a Raportului de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA.
Tensiunile dintre Statele Unite şi Rusia s-au amplificat în ultimii ani, pe fondul crizelor din Ucraina şi Siria, precum şi în contextul suplimentării capacităţilor militare NATO în Europa de Est.