Senatorii au respins reexaminarea legii prin care universităţile retrag doctorate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Senatorii au respins reexaminarea legii prin care universităţile retrag doctorate

10 Octombrie 2016 / 18:00 563 accesări

Senatul a respins luni cererea președintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ''pentru'', în timp ce ''împotrivă'' au votat doar 12 aleși, iar șase s-au abținut.

''Ministerul Educației și Guvernul României susțin forma inițială a Ordonanței de Urgență 4/2016, susțin argumentele din cererea de reexaminare a președintelui și consideră că după finalizarea evaluării externe a școlilor doctorale și a fiecărei instituții organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă, se poate relua cu succes și cu folos discuția dacă este posibilă și oportună trecerea exclusivă a responsabilității doctoratelor din România la nivelul universităților'', a spus în plenul Senatului, Laurențiu Vlad, secretar de stat la Ministerul Educației.

Președintele Comisiei de învățământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a precizat că raportul comisiei este de respingere a reexaminării.

''Aș vrea să subliniez cât se poate de limpede că, pentru calitatea unei teze de doctorat, principalul răspunzător trebuie să rămână școala doctorală. Acolo se decide dacă o teză de doctorat se ridică și îndeplinește standardele sau nu. Potrivit acestei legi, crește responsabilitatea universității și a școlii doctorale și trebuie să spunem la fel de sincer că nicăieri în lume nu există o instituție deaspura universității care să acorde diplome. O diplomă e acordată de universitatea unde tânărul, fie licențiat, fie doctorand, și-a elaborat studiile respective, a urmat studiile respective, lucru ce responsabilizează instituția'', a susţinut Ecaterina Andronescu.

Ea a afirmat că legea pentru care șeful statului a cerut reexaminarea nu desființează Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Certificatelor și Diplomelor Universitare imediat.

''CNATDCU rămâne instanța de recurs pentru toatre tezele care au fost elaborate și pentru care s-a obținut titlul de doctor prin ordin de ministru. Nu se poate retrage decât tot prin ordin de ministru. Deci Consiliul Național de Atestare rămâne forul decizional pentru cazurile de derapaj în care oricine ar fi putut ajunge. Din momentul în care titlul se acordă de universitate, universitatea e obligată să-și stabilească filtre suplimentare pentru a întări exigența și pentru a nu mai permite asemenea derapaje. Vă asigur că prin intervenția Comisiei de învățământ sancțiunile s-au înăsprit. Exigența a crescut. Sancțiunile pe care le poate da fie universitatea, prin comisia de etică, fie CNATDCU merg până la desfacerea contractului de muncă a conducătorului de doctorat, până retragerea titlului și până la sancțiunea de a nu mai putea participa la concursuri care să-l valideze într-o poziție de cercetare sau de învățământ. Noi am judecat cu echilibru și înțelepciune și cred că această lege face un pas în față pentru responsabilizarea universității pentru titlurile pe care le acordă'', a mai spus președintele Comisie de învățământ din Senat.

Senatorul social-democrat Mihnea Costoiu a precizat că acest proiect a fost dezbătut în Consiliul Național al Rectorilor, forma actuală fiind cea susținută.

''CNADTCU rămâne un obiect de cenzură, i se întărește rolul'', a fost de părere Costoiu.

Reprezentantul liberalilor, Dumitru Oprea, a spus că senatorii PNL nu au votat raportul comisiei de specialitate.

Membrii Comisiei de învățământ au hotărât, miercuri, cu majoritate de voturi, menţinerea legii în forma adoptată iniţial și respingerea observațiilor formulate de șeful statului asupra proiectului adoptat în luna mai de Senat în calitate de cameră decizională care modifică prevederile privind doctoratele.

Plenul Senatului a adoptat în data de 9 mai legea prin care Ordonanţa de urgenţă privind doctoratele a fost modificată substanţial, astfel încât universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, abrogând totodată articolul care prevedea că "certificatele şi diplomele de licenţă, de master şi/sau de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestora".

''Nu voi promulga această lege (legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, n.r.), o voi retrimite Parlamentului pentru că prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat'', a anunţat şeful statului într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni la finalul lunii mai.

În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a candidaţilor care au susţinut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educaţiei.

"În ceea ce priveşte renunţarea voluntară la titlul de doctor, nu este clarificat statutul lucrării de doctorat, odată cu renunţarea autorului acesteia la titlul de doctor şi nici efectele ce se vor produce în planul raporturilor de muncă. Totodată, norma poate afecta activitatea structurilor abilitate să analizeze suspiciunile de plagiat şi poate duce la imposibilitatea aplicării legii prin simpla renunţare la titlu, structurile care pot dispune sancţiuni mult mai grave ca retragerea titlului nemaiavând baza legală pentru a acţiona", mai argumenta Președinția.

Proiectul trimis de Parlament la promulgare poate creşte riscul ca unele şcoli doctorale neperformante sau care înregistrează evaluări individuale scăzute să îşi continue activitatea şi nu prevede modalitatea de organizare şi funcţionare a Colegiu Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (CNIOSUD), mai considera Iohannis.

Legea merge la promulgare.

Taguri articol


12