Senatul a respins luni cererea președintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ''pentru'', în timp ce ''împotrivă'' au votat doar 12 aleși, iar șase s-au abținut.
''Ministerul Educației și Guvernul României susțin forma inițială a Ordonanței de Urgență 4/2016, susțin argumentele din cererea de reexaminare a președintelui și consideră că după finalizarea evaluării externe a școlilor doctorale și a fiecărei instituții organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă, se poate relua cu succes și cu folos discuția dacă este posibilă și oportună trecerea exclusivă a responsabilității doctoratelor din România la nivelul universităților'', a spus în plenul Senatului, Laurențiu Vlad, secretar de stat la Ministerul Educației.
Președintele Comisiei de învățământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a precizat că raportul comisiei este de respingere a reexaminării.
''Aș vrea să subliniez cât se poate de limpede că, pentru calitatea unei teze de doctorat, principalul răspunzător trebuie să rămână școala doctorală. Acolo se decide dacă o teză de doctorat se ridică și îndeplinește standardele sau nu. Potrivit acestei legi, crește responsabilitatea universității și a școlii doctorale și trebuie să spunem la fel de sincer că nicăieri în lume nu există o instituție deaspura universității care să acorde diplome. O diplomă e acordată de universitatea unde tânărul, fie licențiat, fie doctorand, și-a elaborat studiile respective, a urmat studiile respective, lucru ce responsabilizează instituția'', a susţinut Ecaterina Andronescu.
Ea a afirmat că legea pentru care șeful statului a cerut reexaminarea nu desființează Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Certificatelor și Diplomelor Universitare imediat.