Senatul american a ratificat Tratatul de dezarmare nucleară START

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Senatul american a ratificat Tratatul de dezarmare nucleară START

Externe 24 Decembrie 2010 / 00:00 449 accesări

Senatul american a ratificat miercuri noul Tratat de dezarmare nucleară START, semnat în aprilie cu Rusia, după mai multe săptămâni de demersuri intense la Washington, pentru a-i convinge pe republicanii reticenţi. Senatorii au adoptat textul cu 71 de voturi la 26. Pentru a fi aprobat, acesta avea nevoie de două treimi din totalul voturilor din Camera Superioară. În total, 13 republicani au votat pentru ratificare. Ratificarea tratatului semnat la 8 aprilie 2010 între preşedinţii american, Barack Obama şi rus, Dmitri Medvedev, reprezintă o importantă victorie legislativă şi de politică externă pentru preşedintele american. Această victorie intervine la două luni după “bătaia” - termen utilizat chiar de Obama - suferită de democraţi în alegerile legislative. Vicepreşedintele american, Joe Biden, a prezidat şedinţa de miercuri, la momentul votului. Biden a participat intens la eforturile depuse de Casa Albă, de mai multe săptămâni, pentru a-i convinge pe republicani.

Tratatul START (Tratatul pentru Reducerea Armelor Strategice) prevede un maxim de 1.550 de focoase nucleare desfăşurate de fiecare dintre cele două ţări semnatare, reprezentând o reducere cu 30% faţă de 2002. Textul prevede, de asemenea, reluarea verificărilor reciproce asupra arsenalelor nucleare ale celor două superputeri, întrerupte la sfârşitul lui 2009. “Această ratificare bipartită trimite un mesaj puternic lumii: conducerea SUA în domeniul neproliferării nucleare este puternică şi de nezdruncinat”, a declarat liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, imediat după vot. Democraţii deţin, în prezent, 58 de mandate din totalul de 100 în Senat. Astfel era necesar ca ei să mizeze pe sprijinul mai multor republicani, pentru a obţine voturile necesare ratificării, adică două treimi din totalul voturilor din Camera Superioară. Democraţii trebuia să acţioneze rapid. În ianuarie, majoritatea democrată va mai deţine doar 53 de mandate, în urma rezultatelor alegerilor legislative din noiembrie. Într-un prim vot-test, marţi, Senatul a deschis calea ratificării, aprobând cu 67 de voturi la 28 încheierea a aproape o săptămână de dezbateri.

În urma votului, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a salutat ratificarea, dar a apreciat că Moscova are nevoie de timp pentru a studia documentele americane înainte de a face la fel. Duma de Stat din Rusia ar putea demara, astăzi, procedura de ratificare a Tratatului START, dacă nu va fi modificată forma textului ratificat de Congresul american, a declarat, ieri, preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului, Boris Grizlov. “În cazul în care condiţiile (puse de Senatul american) nu modifică textul principal al Tratatului, atunci îl putem ratifica vineri”.



12