Senatul italian a adoptat măsurile de austeritate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Berlusconi, mai aproape de plecare

Senatul italian a adoptat măsurile de austeritate

Externe 12 Noiembrie 2011 / 00:00 447 accesări

Senatul italian a adoptat măsurile de austeritate, într-un vot ce a avut loc vineri, acesta fiind primul pas către schimbarea Guvernului. Pachetul legislativ prevede economii de 59,8 miliarde de euro, din reduceri de cheltuieli şi creşteri de taxe, cu scopul de echilibra bugetul până în 2014. Aceste măsuri includ o creştere a TVA-ului de la 20% la 21%, îngheţarea salariilor din sectorul public până în 2014, creşterea treptată a vârstei de pensionare a femeilor care lucrează în sectorul privat, de la 60 la 65 de ani, până în 2026, intensificarea luptei împotriva evaziunii fiscale, inclusiv prin limitarea tranzacţiilor cu bani lichizi la 2.500 de euro şi introducerea unei taxe speciale pentru sectorul energetic. După Senat, pachetul va fi aprobat probabil şi de Camera Inferioară a Parlamentului, în weekend, ceea ce va deschide drumul către demisia premierului Silvio Berlusconi. Mario Monti, un tehnocrat, ar putea să preia conducerea viitorului guvern italian. Săptămâna aceasta, preşedintele Giorgio Napolitano l-a numit pe Monti senator pe viaţă, pentru a putea lua parte la votul de vineri. Şeful statului a precizat că, dacă ambele camere ale Parlamentului italian acceptă măsurile până sâmbătă, el poate accepta demisia lui Berlusconi, sâmbătă seară. Apoi, îi va putea cere lui Monti sau altui candidat să formeze un guvern de tehnocraţi.

TEAMĂ DE VIITOR Italienilor le este teamă de viitor după plecarea lui Berlusconi, exprimându-şi îndoielile cu privire la capacităţile succesorului său, indiferent cine va fi acesta, de a ameliora situaţia. ”Toţi cei care au fost citaţi ca posibili succesori vor avea grijă doar de interesele lor. Ei ne vor promite din nou o viaţă frumoasă, dar viaţa frumoasă în Italia pur şi simplu nu mai există”, consideră majoritatea italienilor. Când a ajuns pentru prima dată la putere, în 1994, Berlusconi le-a vândut italienilor visul american, dar această viziune a fost spulberată de criza economică. O inconvenienţă care i-a afectat popularitatea, ajunsă la 22%. Il Cavaliere, care a pierdut majoritatea absolută în timpul unui vot, marţi, în Camera Deputaţilor, a anunţat ulterior că va renunţa la funcţia de premier, imediat ce vor fi adoptate reformele economice cerute de Bruxelles. Berlusconi a încercat constant să minimizeze problemele economice din Italia, afirmând, de exemplu, în cadrul summit-ului G20 de la Cannes, că restaurantele din ţara sa sunt pline. Unii italieni se îndoiesc în continuare că plecarea anunţată a lui Berlusconi va avea loc. ”Nu reuşim pur şi simplu să credem că este adevărat. Vom începe să sărbătorim doar atunci când îi vom vedea într-adevăr pe Berlusconi şi suita sa că îşi fac bagajele”, susţin scepticii.

ADIO, ZONA EURO! Italia ar putea fi nevoită să se retragă din Zona Euro şi să se întoarcă la liră, pentru a rezolva problema datoriei sale publice, afirmă consilierul economic al preşedintelui american, Nouriel Roubini. Potrivit expertului, Italia este expusă unui risc de recesiune economică, pe fondul măsurilor de austeritate. În acest context, ţara ar putea fi nevoită să iasă din Zona Euro, ceea ce ar putea provoca o dislocare a uniunii monetare europene, subliniază Roubini, care a prezis, la începutul lui 2007, izbucnirea crizei financiare ce a afectat întreaga lume, un an mai târziu. Probabilitatea unui astfel de scenariu este din ce în ce mai mare, a avertizat el. Joi, Italia a strâns cinci miliarde de euro din obligaţiuni guvernamentale. Însă a fost nevoită să accepte o rată a dobânzii de 6,087% pentru împrumuturi pe un an. Italia va intra în recesiune, a anunţat, joi, CE, precizând că PIB-ul ţării se va contracta două trimestre la rând. În ultimul trimestru al anului 2011, PIB-ul italian va scădea cu 0,2%, iar în primul trimestru din 2012 cu 0,1%, afirmă CE. În ansamblu, PIB-ul Italiei este estimat să crească în 2012 cu 0,1%, faţă de 0,5% anul acesta. Celelalte ţări UE care ar urma să înregistreze o creştere economică negativă în ultimul trimestru al lui 2011 şi în primele trei luni ale lui 2012 sunt Grecia şi Portugalia, care primesc pachete de salvare UE şi FMI.



12