PRECEDENT O decizie a Tribunalului Gorj dă fiori reci miilor de aleși locali care au migrat de la un partid la altul datorită Ordonanței Guvernului nr. 55/2014, care a fost declarată neconstituțională. Potrivit unei decizii a magistraților din Dolj, Consiliul Local Motru este obligat să emită hotărâri prin care să se ia act de încetarea de drept a mandatelor a patru consilieri locali, care au beneficiat de prevederile ordonanței. Cei patru au fost aleși în 2012 pe listele PP-DD, dar în septembrie anul trecut, atunci când Guvernul a dat frâu liber migrației, aleșii și-au dat demisia din partid și au devenit independenți. PP-DD și-a atacat în instanță foștii consilieri și a reușit să obțină încetarea mandatelor acestora și vacantarea posturilor. Chiar dacă aleșii în cauză au cale de atac la această decizie, s-a stabilit un precedent, iar decizia Tribunalului Gorj în cazul celor patru consilieri din Motru poate avea efect de domino în rândul administrațiilor publice locale. În cauză sunt 5.343 de aleși, din care 552 de primari, care au migrat la alte partide. Tăvălugul migrației politice a trecut și peste județul Constanța, unde social democrații s-au îmbogățit cu 63 de aleși, din care doi primari (unul PDL și unul PNL), patru viceprimari (trei PNL și unul PNȚCD), 56 de consilieri locali (25 PP-DD, 15 PDL, șapte PNL, cinci PNȚCD și patru UNPR) și un consilier județean (PP-DD). Câștigați au fost și cei de la UNPR, care au reușit să-l înregimenteze pe primarul liberal al comunei Cogealac, Gheorghe Alexa.
LIBERALII STAU LA COTITURĂ Vestea că un tribunal a hotărât anularea a patru mandate de consilier local s-a răspândit extrem de rapid. Liberalii s-au și grăbit să anunțe că vor cere în instanță anularea mandatelor consilierilor judeţeni şi locali, primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene care au profitat de prevederile neconstituţionale ale OUG 55/2014. Deputatul liberal constănțean Gheorghe Dragomir a spus că PNL a avertizat că lucrurile cu această ordonanță nu sunt în regulă. ”Hotărârea Tribunalului Gorj este un precedent și vom profita de acest lucru, pentru a cere și noi anularea tuturor mandatelor celor care au plecat de la PNL, în toate județele, inclusiv la Constanța”, a punctat Dragomir.
REGLEMENTARE De partea cealaltă, social democrații spun că situația de la Motru nu este general valabilă. ”Nu toate instanțele de judecată trebuie să se alinieze deciziei Tribunalului Gorj. Asta în condițiile în care instanțele din România au dat, de multe ori, decizii în contradictoriu pe aceeași speță”, a spus secretarul organizației județene Constanța a PSD, Cristinel Dragomir. În același cadru a vorbit și deputatul UNPR de Constanța Florin Gheorghe, care a afirmat că liberalii nu trebuie să se entuziasmeze prea tare pentru că, în momentul în care aleșii au migrat, ordonanța era în vigoare. ”Este destul de complicat să se anuleze mandatele a peste 5.000 de aleși. S-ar crea un blocaj uriaș în administrație. Cert este că subiectul l-am luat astăzi (ieri - n.r) în discuție la Comisia de administrație a Camerei Deputaților, unde liberalii au susținut intens să se întocmească un proiect de lege de respingere a Ordonanței 55 și în care să fie inclusă prevederea ca aleșii care au migrat să-și piardă mandatul. Numai că planul lor nu a ieșit, pentru că în Comisie s-a hotărât elaborarea unui proiect de aprobare a ordonanței, care va intra la vot în plen. Practic, dacă actul normativ va trece, aleșii vor putea sta liniștiți”, a spus Florin Gheorghe. La nivelul primăriilor, problema este delicată, iar aleșii spun că nu-i interesează cum se va rezolva situația. ”Politicul a făcut-o, politicul s-o dreagă. Cert este că aleșii locali care au migrat au fost de bună credință și s-au bazat pe o prevedere legală, iar acum vine justiția și spune că nu mai este. Este o situație cum numai la noi se poate întâmpla”, a afirmat primarul orașului Ovidiu, George Scupra, care a precizat că, în urbea sa, un singur consilier a trecut de la PP-DD la PSD.