Sentință halucinantă într-un dosar de abuz în serviciu - 15 ani de închisoare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sentință halucinantă într-un dosar de abuz în serviciu - 15 ani de închisoare

Justiție 29 Iulie 2016 / 20:03 6999 accesări

Justiția română a înregistrat vineri o nouă premieră halucinantă. Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu a fost condamnat de Curtea de Apel București la 15 ani de închisoare cu executare, într-o speță în care este cercetat pentru abuz în serviciu. Este cea mai mare condamnare dată de o instanță românească pentru infracțiunea de abuz în serviciu, care recent a fost parțial dezincriminată de Curtea Constituțională a României după ce a fost atacată tocmai din cauza gravelor abuzuri din Justiție generate de reglementarea ei insuficientă în lege. Culmea, în cazul lui Constantinescu, sentința dată în primă instanță este mai mare decât condamnările pe care judecătorii români le dau frecvent criminalilor, violatorilor, pedofililor sau tâlharilor care comit acte de violență în stradă (în general, acești indivizi primesc pedepse privative de libertate care se situează sub 10 ani, de cele mai multe ori fiind stabilite în jurul a doar trei ani de carceră). Imediat după aflarea deciziei instanței, avocatul lui Constantinescu, Marius Mocanu, a declarat: "Este nelegală, o vom ataca... este o infracţiune de abuz în serviciu, nu are legătură cu vreo faptă cu violenţă...".

Atenție: este a treia condamnare pentru Constantinescu în decurs de doar două luni. În 27 iunie, fostul președinte CJC a fost condamnat la șase ani de închisoare în dosarul eolienelor, în care a fost denunțat de omul de afaceri Marian Turbatu. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată. De asemenea, în 29 iunie, Constantinescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în dosarul privind presupusa subfinanțare a Centrului Militar Zonal Constanța. În prezent, el își ispășește această pedeapsă în Penitenciarul Poarta Albă.

În dosarul în care a primit condamnarea-record, Constantinescu a fost judecat pentru punerea în aplicare a unor hotărâri CJC privind amplasarea perdelelor forestiere de protecție agricolă, plantarea de pomi fructiferi și asigurarea de locuințe pentru medici de renume transferați la Constanța pentru a profesa la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”. Alături de Constantinescu, au fost condamnate numeroase persoane fizice și juridice. Printre acestea se numără mai mulți foşti sau actuali angajați CJC şi ai Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP - instituție din subordinea CJC care s-a ocupat de plantări): Felicia Tăicuțu - fost director economic al CJC - 3 ani cu suspendare, Titi Cenușă - fost director la Urbanism în CJC - 4 ani și 10 luni cu executare, Adrian Gâmbuțeanu - fost director RAJDP - 6 ani și patru luni cu executare, Gică Ene - inginer RAJDP - 3 ani cu suspendare, Ionuț Țițimeaua - director juridic al CJC - 2 ani cu suspendare, Tudorel Pârvu - 2 ani cu suspendare, Lucian Simion - 4 ani și 10 luni cu suspendare, Constantin Vlăducă - 3 ani cu suspendare, notarul public Ruxandra Darie - 3 ani cu suspendare, fostul primar al comunei Lipnița Florin Onescu - 3 ani cu suspendare, secretarul aceleiași comune, Nela Geileanu - 3 ani cu suspendare, și mai mulți oameni de afaceri din Constanța (Costică Zelcă - 5 ani cu executare, Victor Aurelian Coman - 9 ani și opt luni cu executare, Daniel Dan Popa - 9 ani și opt luni cu executare). De asemenea, printre persoanele juridice implicate în acest dosar se află RAJDP și societățile comerciale Rom Coman SRL și STOP SRL.

REACȚIA ANALISTULUI POLITIC VICTOR CIUTACU LA AFLAREA SENTINȚEI PENTRU CONSTANTINESCU: "ESTE NĂUCITOR!"

Analistul politic și realizatorul TV Victor Ciutacu a fost și el susprins de sentință: "Este năucitor! Noul Cod Penal și interpretarea acestuia dau naștere unor condamnări care nu au nicio legătură cu realitatea. 15 ani pentru o infracțiune economică parțial dezincriminată de CCR și care nu este de amploarea infracțiunilor cu violență mi se pare o nebunie. Nici pentru o crimă nu cred că se dă atât. mi se pare înfiorător de mult pentru un abuz în serviciu care, din câte știu, se pedepsește între 2 și 7 ani. Nu știu ce circumstanțe agravante pot duce la o sentință de 15 ani într-un caz de abuz în serviciu.

PRIMARUL TITU NEAGUE: "ȘI DACĂ OMORA PE CINEVA, TOT LUA MAI PUȚIN"

La rândul lor, primarii din județ sunt surprinși de această sentință. Primarul comunei Bărăganu, Titu Neague, a declarat: "Nu pot să comentez o hotărâre judecătorească, dar 15 ani mi se par cam mulți - o viață de om. Și dacă omora pe cineva, tot lua mai puțin. E judecat pentru aplicarea unor hotărâri de Consiliu Județean. Toate aprobate de CJC. Și noi, la primărie, același lucru îl facem. Cerem aprobarea consilierilor pentru proiecte."

Și fostul primar din Topalu, Gheorgher Murat, a catalogat pedeapsa ca fiind una ieșită din comun: "Nu pot să spun mai mult, că acum ți-e și frică să vorbești. S-au pus 15 ani plantații de perdele forestiere în baza unor hotărâri de consiliu Județean care sunt executorii pentru oricine este primar sau președinte de CJ. Pedeapsa dată mi se pare cu totul nedreaptă pentru perdele de protecție plantate prin punerea înb aplicare a unot hotărâri de CJ".



12