Separatiştii pro-ruşi resping planul de pace al preşedintelui Ucrainei, Petro Poroşenko. Liderii acestora au anunţat ieri organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale pe data de 2 noiembrie, în regiunile Doneţk şi Lugansk. Premierul din Republica Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a precizat că în regiune nu vor fi organizate alegerile legislative ucrainene stabilite pentru 26 octombrie. La rândul său, un lider din cealaltă regiune separatistă, Republica Populară Lugansk, a declarat că alegerile prezidenţiale şi legislative vor fi organizate în aceeaşi zi ca la Doneţk. Anunţul a fost făcut la aproape trei săptămâni de la încheierea armistiţiului dintre Kiev şi separatişti şi de la stabilirea unei zone demilitarizate între cele două tabere. Petro Poroşenko le-a propus separatiştilor o mai mare autonomie, un statut special pe o perioadă de trei ani şi amnistie sub anumite condiţii pentru combatanţii pro-ruşi.
Totuși, în ciuda dezacordului legat de autonomia regiunilor estice ale Ucrainei, rebelii au anunţat ieri că au început retragerea artileriei din zonele din care s-a retras şi armata ucraineană, conform acordului negociat la Minsk. Un document semnat sâmbătă la Minsk prevede un plan de pace în nouă puncte, pentru a pune capăt conflictului dintre rebeli şi forţele guvernamentale ucrainene, care durează de cinci luni în estul țării. Acest plan prevedea înfiinţarea unei zone-tampon cu o lăţime de 30 de kilometri de-a lungul liniei de front şi retragerea artileriei grele de către cele două tabere, îngheţând virtual conflictul în poziţiile actuale ale beligeranţilor. Armata ucraineană a anunţat deja că va începe punerea în aplicare a dispoziţiilor planului de pace, care, în afara zonei-tampon, prevede şi un armistiţiu până acum respectat, în general, şi o interdicţie de survolare a regiunilor separatiste.
PUTIN... AMÂNAT Premierul japonez, Shinzo Abe, a renunţat să se mai întâlnească în acest an cu preşedintele rus, Vladimir Putin, din cauza tensiunilor legate de situaţia din Ucraina şi sancţiunilor japoneze împotriva Moscovei. Cele două ţări au convenit asupra principiului unei vizite a liderului rus în Japonia, în toamnă, dar Washingtonul a cerut Tokyo să suspende acest proiect, a anunţat agenţia de presă Kyodo News. Pentru Guvernul japonez este important să rămână în aceeaşi notă cu Occidentul şi de aceea calcă pe urmele SUA şi UE, impunând sancţiuni Rusiei ca reacţie la criza ucraineană, subliniază Kyodo. Japonia ar vrea să îl poată primi pe Vladimir Putin în primăvară, dar totul va depinde de starea relaţiilor dintre Washington şi Moscova, adaugă agenţia. Liderii japonez şi rus ar putea totuşi să profite de ocazia Formului de Cooperare Economică Asia-Pacific, care are loc la Beijing, în noiembrie, pentru a discuta.