Separatiştii fac regulile la graniţa Ucrainei cu Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În ciuda armistițiului

Separatiştii fac regulile la graniţa Ucrainei cu Rusia

Externe 18 Octombrie 2014 / 00:00 596 accesări

Un lider separatist din estul pro-rus al Ucrainei s-a opus ferm, vineri, prezenţei mediatorilor internaţionali şi grănicerilor ucraineni la frontiera cu Rusia, al cărei control este prezentat de Kiev ca o condiţie pentru reglementarea conflictului. ”Noi controlăm frontiera şi nu vom autoriza revenirea grănicerilor ucraineni. Nu avem nevoie nici de o mediere internaţională la frontieră”, a declarat Andrei Purghin, vicepremierul republicii autoproclamate Doneţk.

Monitorizarea frontierei ruso-ucrainene de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este unul dintre punctele acordului de încetare a focului semnat în septembrie între Kiev şi separatişti, cu participarea Rusiei şi a OSCE. Purghin a explicat că ”pierderea controlului asupra frontierei de către separatişti ar împiedica trecerea convoaielor umanitare ruse, ceea ce ar duce la izolarea şi sufocarea poporului din estul separatist al Ucrainei”. Purghin le-a reproşat mediatorilor internaţionali că nu au garantat securitatea unui convoi umanitar rus. Rusia a trimis două convoaie în regiunea Lugansk, provocând controverse cu Ucraina. Primul convoi, în august, format din 200 de camioane, a fost trimis fără acordul final al Kievului şi Crucii Roşii, ca şi cel de-al doilea, trimis la începutul lui septembrie.

Acordul de încetare a focului semnat în septembrie prevede controlul constant din partea OSCE asupra frontierei dintre Rusia şi regiunile ucrainene Lugansk şi Doneţk, cu o lungime de 924 de kilometri, şi crearea unei zone de securitate în regiunile frontaliere, o altă cerinţă a Kievului. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, insistă că o reglementare paşnică a conflictului din Ucraina este imposibilă cât timp nu va fi restabilit controlul total asupra frontierei sale cu Rusia.

MILITARI UCRAINENI DISPĂRUȚI 11 militari ucraineni sunt daţi dispăruţi după ce au fost vizaţi de o ambuscadă în regiunea separatistă Lugansk, unde au loc lupte cu insurgenţii pro-ruşi, a anunţat, vineri, un oficial militar. Militarii au dispărut în timp ce batalionul lor se îndrepta spre satul Smilé. Blindatele lor au fost găsite incendiate. Ambuscada a avut loc în zona Bahmutka, unde au loc lupte intense între armata ucraineană şi rebeli. Ghennadi Moskal, guvernatorul pro-Kiev al regiunii, declara miercuri că 112 militari ucraineni sunt înconjuraţi de insurgenţi pro-ruşi, situaţia lor fiind foarte gravă. Andrei Lisenko, un alt purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a confirmat că un tanc şi două transportoare blindate au fost incendiate în zona Bahmutka.

ACORD CU RUSIA Un acord de principiu a fost încheiat în vederea unei asocieri a Rusiei la controlul frontierei ruso-ucrainene cu avioane fără pilot, a declarat, vineri, o sursă diplomatică italiană, în urma summitului ASEM de la Milano. Miniştrii de Externe rus, Serghei Lavrov, şi italian, Federica Mogherini, împeună cu preşedintele elveţian al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Didier Burkhalter, s-au întâlnit vineri la prânz, în capitala lombardă, pentru a decide detaliile acestei operaţiuni. Președintele francez, François Hollande, a declarat vineri, la Milano, că ”un acord asupra livrării de gaze ruseşti către Ucraina este la îndemână” şi că s-a ajuns la un acord asupra schimbului de prizonieri între forţele ucrainene şi cele pro-ruse, la finalul unei întâlniri cu liderii rus, ucrainean şi german.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a asigurat pe liderii UE că Rusia nu este interesată să creeze, în Ucraina, o nouă regiune separatistă similară Transnistriei din R. Moldova, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la Milano, vineri, după summitul Europa - Asia. Preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, s-au întâlnit vineri dimineaţă, la Milano, fiind primiţi de şeful Guvernului italian, Matteo Renzi, la prefectura din Milano, cu ocazia summitului ASEM. Cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez, Francois Hollande, premierul britanic, David Cameron, şi liderii UE, Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso, au participat de asemenea la reuniune, la care s-a discutat soluţionarea paşnică a conflictului din Ucraina.



12