VICTORIE ÎN ALEGERI Proaspăta deţinătoare a Premiului Nobel pentru Pace, UE nu are parte de prea mult răgaz să se bucure de recunoaşterea abilităţii sale de a pacifica Bătrânul Continent. În chiar inima sa instituţională, Belgia, Partidul Naţionalist Flamand (NVA), care vrea să divizeze regatul, a obţinut victoria în alegerile locale şi a devenit cea mai importantă forţă politică din partea flamandă a ţării. Liderul formaţiunii, Bart de Wever, a câştigat cursa pentru a deveni primarul oraşului Anvers, al doilea port ca mărime al Europei. Victoria separatiştilor flamanzi intervine pe fondul unor tendinţe separatiste din ce în ce mai accentuate în Europa.
NVA este de părere că partea flamandă a Belgiei, bogată, nu ar trebui să ajute Wallonia, regiunea francofonă, săracă. Bart de Wever susţine că partidul său apără drepturile belgienilor flamanzi, adică şase milioane din cei 11 milioane de cetăţeni belgieni. Această poziţie i-a permis să câştige 27 din totalul de 150 de mandate în Parlament, în alegerile generale din 2010, dar a dus şi la o paralizie politică, atunci când de Bart de Wever nu a putut ajunge la un acord cu partenerii de coaliţie. Liderul flamand va încerca acum să consolideze succesul partidului, pentru a-i înfrunta pe socialiştii premierului Elio di Rupo în alegerile naţionale din 2014.
REFERENDUM PENTRU INDEPENDENŢĂ Naţionaliştii din Catalunia, Spania, dar şi cei din Scoţia, Marea Britanie, cer cu tot mai multă vehemenţă independenţa, în timp ce criza din Zona Euro testează situaţia socială din toată UE. Premierul britanic, David Cameron, a semnat, ieri, la Edinburgh, acordul care prevede organizarea în 2014 a unui referendum privind independenţa Scoţiei. Acordul a fost semnat de David Cameron şi de liderul naţionalist Alex Salmond, la reşedinţa St. Andrews. „Cred cu convingere că Scoţia trebuie să rămână în cadrul Marii Britanii”, a subliniat premierul Cameron în faţa jurnaliştilor. „Dar Marea Britanie nu poate în niciun fel să păstreze o ţară în cadrul său împotriva voinţei poporului acesteia”, a continuat acesta.
Acordul a fost negociat la sânge luni de zile. Parlamentului scoţian va organiza consultarea populară care ar urma să aibă o singură întrebare, de tipul „Sunteţi de acord cu independenţa?”. Aceasta este cerinţa Guvernului britanic. Alex Salmond, liderul Partidului Naţional Scoţian, lua în calcul o întrebare indirectă, propunând o autonomie sporită, conştient că independenţa este departe să suscite o opinie unanimă în rândul scoţienilor. Ultimul sondaj publicat pe 8 octombrie arăta că mai puţin de un sfert (28%) dintre cei 5,2 milioane de scoţieni doresc să părăsească tutela Regatului Unit. Scoţia, unită din 1707 cu Anglia, se bucură de autonomie sporită în urma referendumului din 1997. Parlamentul scoţian are competenţe în materie de educaţie, sănătate, mediu şi justiţie. Problemele referitoare la afacerile externe, energie, fiscalitate şi apărare sunt de competenţa Guvernului britanic.