Perioada 1 - 8 martie, fie că recunoaștem sau nu, este una de cheltuieli pentru orice familie. Dacă pe 1 Martie marcăm începutul primăverii cu simple mărțișoare și buchete cu flori, de 8 Martie - Ziua Internațională a Femeii, familiile alocă bugete mai mari cadourilor pentru soții și mame. Dacă sunteți părinții unui copil de grădiniță sau de ciclu primar, probabil în această perioadă vă pregătiți, emoțional și financiar, pentru serbarea de Ziua Femeii. De ce? Pentru că fiecare serbare aduce niște costuri serioase pentru părinți, care țin atât de tratația celor mici și a invitaților, cât și de un dar mai mult sau puțin costisitor - în funcție de portofel - pentru doamna educatoare sau învățătoare. Dacă în anii trecuți a apărut în presă situația unei învățătoare care cerea de la obraz părinților bani pentru cadourile sale, ale directoarelor și chiar pentru personalul auxiliar nedidactic (vezi cazul învățătoarei Dana Blându de la Șc. nr. 10 din București), acum, pe muteşte, aceştia sunt puși la cheltuială în multe situații chiar de Asociația de Părinți a clasei. Și cum nu se cade să iasă din rândul lumii, dar și din teama unei viitoare răzbunări din partea cadrului didactic pe copilul care nu se adaptează normei, părinții care au situații financiare mai modeste fac eforturi foarte mari pentru a da sumele de bani solicitate pentru cadoul educatoarei sau învățătoarei. ”La ultima ședință cu părinții, au fost mămici care au propus să strângem bani pentru cadoul învățătoarei de 8 Martie. Se propusese suma de 50 de lei, însă am fost mai mulți cărora ni s-a părut o sumă prea mare, așa că a rămas să strângem câte 30 de lei”, a spus mama unui băiețel de clasa a II-a care învață la o școală din Năvodari. Femeia a spus că de aproximativ două săptămâni copiii fac repetiții la școală pentru serbare. ”Am fost întrebați dacă vrem ca cei mici să facă parte din serbarea de Ziua Femeii și am fost de acord, pentru că este un moment frumos și noi ne bucurăm alături de ei de eveniment”, a completat femeia.
UNELE ȘCOLI AU RENUNȚAT LA SERBĂRI La alte școli, în schimb, învățătoarele nu au mai organizat serbări de 8 Martie în ultimii ani. La Școala Gimnazială nr. 39 ”Nicolae Tonitza”, elevii participă la altfel de acțiuni de Ziua Mamei. ”Nu am mai făcut serbări cu copiii de 8 Martie în ultimii ani pentru că nu am vrut să îi facem pe părinți să se simtă obligați să ofere cadouri învățătoarelor. Îi învățăm pe copii să ofere cadouri acasă”, a spus învățătoarea Lucia Ilea. Ea a adăugat că Ziua Femeii este marcată în fiecare an în școală, însă prin expoziții de desene tematice, activități de lucru manual în care cei mici confecționează mărțișoare, felicitări etc. ”Am stabilit și cu părinții să nu mai facem serbări de 8 Martie, dar facem astfel de evenimente cu alte ocazii, cum ar fi de Moș Nicolae, de Crăciun, de Ziua Copilului”, a completat învățătoarea.
INTERZIS LA SERBĂRI ÎN ALTE JUDEȚE Anul trecut, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui a interzis învățătoarelor să mai organizeze serbări de 8 Martie, pentru a nu-i pune pe părinți la cheltuială cu această ocazie. În acest an, mai multe învățătoare din județul Tulcea au auzit de o recomandare din partea ISJ în acest sens și au decis să nu mai facă serbări cu cei mici. ”Am văzut o recomandare a ISJ Tulcea și toate învățătoarele din școală am hotărât să nu mai facem serbări de Ziua Femeii. Vom face orele de curs normal, deși părinții ar fi vrut să marcăm acest eveniment, care devenise o tradiție pentru cei mici. Era considerată cea mai frumoasă serbare din an”, a spus o învățătoare de la Școala Gimnazială Turcoaia, din județul Tulcea. La Constanța, ISJ nu a considerat necesară transmiterea unei astfel de recomandări către învățătoare, așa că decizia organizării serbărilor de 8 Martie aparține dascălilor și părinților.