Serbările „Curţii Brâncoveneşti” au adus „Periniţa” la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Serbările „Curţii Brâncoveneşti” au adus „Periniţa” la Constanţa

Cultură 18 August 2010 / 00:00 1076 accesări

Prima ediţie a serbărilor „Curţii Brâncoveneşti” a debutat, luni seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor (CCS), cu un spectacol de muzică populară care i-a adus în faţa publicului pe membrii ansamblului folcloric „Periniţa” al Centrului Cultural „Ion Manu” din Otopeni. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de orchestra „Hora”, condusă de maestrul Lucian Goiană.

Evenimentul, care a avut loc în prezenţa organizatorilor - protosinghel Iustin Petre, părinte stareţ al Mănăstirii „Sfântul Ioan Casian”, care poartă şi hramul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, prăznuiţi de Biserica Ortodoxă pe 16 august, preşedintele Fundaţiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, Marcel Bouroş şi directorul instituţiei gazdă, Gheorghe Ungureanu - a debutat cu un emoţionant discurs rostit de avocatul Cezar Axinte. „Evenimentul este o încercare de a aduce oamenii împreună, pentru a se bucura şi gusta din izvorul tradiţional românesc care are în esenţa lui un filon creştin-ortodox. Noi ne definim, astăzi, ca români, datorită faptului că suntem creştini”, a spus av. Cezar Axinte.

Momentul artistic a fost deschis de celebra creaţie a lui George Enescu, „Rapsodia Română”, în interpretarea tinerilor şi talentaţilor membri ai orchestrei „Hora”, condusă de dirijorul Lucian Goiană. Pregătiţi de coregrafa Liliana Comană, juniorii şi tinerii membri ai „Periniţei” au făcut o incursiune în minunata lume a dansurilor şi cântecelor tradiţionale româneşti din toate zonele etnografice ale ţării, din program nelipsind nici spectaculosul dans al „Căluşarilor”. Solista ansamblului Letiţia Boroi, elevă a apreciatei cântăreţe de muzică populară Angela Moldovan, le-a făcut o surpriză constănţenilor interpretând un cântec din repertoriul Elenei Roizen, „Hai, Dunărea mea”, iar „Ciocârlia”, în interpretarea talentatei naiste Ruxandra Coman, a primit aplauzele entuziaste ale publicului.

În cei 11 ani de existenţă, ansamblul folcloric „Periniţa”, alcătuit, cu precădere, din copii şi tineri, a promovat arta şi tradiţiile populare româneşti, fiind apreciat mai mult în străinătate decât pe plaiuri mioritice. Cea mai recentă performanţă a fost înregistrată anul acesta, la Festivalul „Cerbul de Aur Junior”, unde „Periniţa” a primit unul din premiile special ale manifestării, constând într-un turneu în Germania.



12