Serbia anulează, simbolic, iminenta proclamare a independenţei Kosovo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Serbia anulează, simbolic, iminenta proclamare a independenţei Kosovo

Externe 15 Februarie 2008 / 00:00 522 accesări

La cererea Serbiei şi Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, joi, în şedinţă specială, pentru noi discuţii asupra statutului provinciei Kosovo. Reuniunea a avut loc după ce preşedintele rus a apreciat drept “imoral şi ilegal” orice sprijin acordat declarării unilaterale a independenţei provinciei Kosovo. Vladimir Putin a declarat vhiar că Rusia are pregătit un plan, în cazul în care Occidentul recunoaşte independenţa Kosovo.

Eventuala recunoaştere internaţională a Kosovo, care se pregăteşte să îşi proclame independenţa de Serbia, împotriva dorinţei Serbiei, va rezulta din decizii individuale ale statelor şi nu a ONU, care nu are competenţă în acest sens. Diplomaţii consideră, însă, că este puţin probabil ca noul stat să adere la ONU pentru că Rusia se va opune. În acelaşi timp, forţele de poliţie din Kosovo se antrenează deja, pentru a face faţă unor eventuale revolte care s-ar putea produce înainte de declararea independenţei provinciei. Autorităţile de la Priştina se pregătesc să proclame, la 17 februarie, independenţa provinciei Kosovo. Independenţa provinciei Kosovo se pregăteşte nu numai în cancelariile marilor puteri, ci şi în bucătărie. Un patiser albanez s-a gîndit că un moment atît de important pentru conaţionalii săi trebuie sărbătorit pe măsură, cu un tort al independenţei. Tortul nu este unul obişnuit, ci un mega-tort de o tonă şi jumătate. Pentru a-şi vedea visul cu ochii, patiserul din Kosovo a angajat lucrători în plus, astfel încît prăjitura să fie gata la timp. Prăjitura gigant va conţine ciocolată, vanilie, alune şi va fi tăiată de premierul kosovar Hashim Thaci şi va fi amplasată pe bulevardul Maica Tereza, acolo unde peste un milion de albanezi kosovari sînt aşteptaţi să sărbătorească declaraţia de independenţă.

În schimb, europenii se pregătesc să trimită o misiune numită EULEX, formată în special din poliţişti şi jurişti, pentru a ghida primele acţiuni ale Kosovo ca stat independent, dovadă a dorinţei de a stabiliza Balcanii şi de a include provincia, la un moment dat, în UE. O parte dintre cei 1.500 de poliţişti care vor face parte din EULEX vor dispune şi de puteri executive limitate, pentru a contracara eventuale eşecuri ale poliţiei kosovare. Germania şi Italia vor fi principalele ţări care contribuie la această misiune, care va necesita şi 1.000 de angajaţi locali. Pe lîngă statele din UE, cu excepţia Maltei, din motive logistice, la EULEX vor participa şi ţări terţe, ca SUA, Turcia, Croaţia, Norvegia şi Elveţia. Sute de candidaţi au fost deja preselecţionaţi. Poliţiştii, magistraţii şi vameşii europeni vor sosi eşalonat, în decurs de patru luni, iar efectivele pot fi suplimentate în cazul unor tulburări. Abia cînd toţi membrii misiunii se vor afla în teritoriu, MINUK, care gestionează provincia din 1999, îşi va putea transfera prerogativele Guvernului kosovar, asistat de misiunea europeană. Mandatul iniţial al EULEX, misiune cu un buget de 205 milioane de euro pentru primele 16 luni, este de 28 de luni. UE intenţionează să îl reevalueze la sfîrşitul anului 2008.

În replică, Guvernul sîrb a decis joi să anuleze în avans iminenta proclamare a independenţei Kosovo, potrivit unui comunicat oficial. „Actele şi activităţile autorităţilor interimare din Kosovo care proclamă independenţa unilateral sînt anulate de Guvern, pentru că încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Serbiei”, potrivit comunicatului Guvernului. Decizia are un caracter simbolic, menit să arate că Serbia refuză să renunţe la suveranitatea asupra Kosovo. Guvernul sîrb a decis să anuleze în avans şi decizia UE de a trimite o misiune în Kosovo. Implicaţiile pentru Serbia sînt extrem de grave. Partea de nord a provinciei, majoritar sîrbă, care se opune categoric independenţei, riscă să facă secesiune, iar noi violenţe între sîrbi şi albanezi nu sînt excluse. Principalul oraş din nordul provinciei, Kosovska Mitrovica, împărţit între cei 40.000 de sîrbi din nord şi cei 80.000 de albanezi din sud, este simbolul divizării pe criterii etnice şi al imposibilei reconcilieri între două comunităţi.

Taguri articol


12