Premierul sârb, Mirko Cvetkovic, a declarat, sâmbătă, că Serbia a decis să îşi depună candidatura la UE până la sfârşitul anului şi că aşteaptă ca Suedia, care asigură preşedinţia semestrială a UE, să îi comunice când poate fi depusă oficial această candidatură. Suedia asigură preşedinţia semestrială a UE până la 31 decembrie. S-ar părea că data aleasă este 22 decembrie. Postul naţional de televiziune din Serbia l-a citat pe premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, afirmând că „Serbia a făcut un pas istoric hotărând să îşi depună candidatura. Îl voi primi cu plăcere pe preşedintele Boris Tadic, la Stockhlom, la 22 decembrie, când cererea de candidatură va fi depusă oficial”.
Cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, Serbia se află în faza de a face pasul depunerii candidaturii pentru aderarea la UE, în pofida avertizărilor care i-au fost adresate în ultimele săptămâni de mai multe state membre cu privire la riscurile unei candidaturi premature. Cea mai recentă a venit din partea ministrului olandez al Afacerilor Externe, Maxime Verhagen, care a declarat, miercuri, într-o vizită la Belgrad, că depunerea candidaturii nu ar accelera procesul de aderare.
Depunerea candidaturii pe lângă preşedinţia UE este prima etapă pe care trebuie să o parcurgă o ţară care doreşte să se alăture UE. Preşedinţia UE trebuie apoi să transmită această solicitare către statele membre, care decid, în unanimitate, să o comunice spre avizare Comisiei Europene. Această depunere a candidaturii are loc după două succese înregistrate de Serbia pe drumul spre UE, respectiv punerea în aplicare - blocată mult timp - a unui acord de liber-schimb între UE şi Belgrad şi ridicarea, începând cu 19 decembrie, a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii săi care deţin un paşaport biometric şi doresc să circule în Spaţiul Schengen, din care fac parte majoritatea celor 27 de state membre.