Statul sârb nu va acorda recompensa de 10 milioane de euro promisă pentru capturarea lui Ratko Mladici, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Belgrad, Slobodan Homen. În toamna lui 2010, autorităţile sârbe au dublat recompensa oferită pentru orice informaţii care pot ajuta la capturarea lui Mladici, fost general al forţelor sârbe din Bosnia, promiţând 10 milioane de euro. Arestarea lui Ratko Mladici, căutat din 1996 de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, a fost anunţată joi, de preşedintele sârb, Boris Tadici. Un judecător sârb a decis vineri că Ratko Mladici poate fi extrădat la Haga, în baza acuzaţiilor privitoare la crime de război. Fostul lider militar are dreptul de a face apel la această decizie. Ultimul cuvânt în privinţa extrădării îl va avea Ministerul sârb de Justiţie. Procedura ar putea dura până la o săptămână. Echipa legală a lui Mladici a declarat că starea de sănătate a acestuia este foarte proastă şi că se va depune un apel, luni. Avocaţii au cerut ca Mladici să fie spitalizat. Soţia lui Mladici, Bosiljka, şi fiul său, Darko, au venit la tribunal. Darko le-a spus jurnaliştilor că tatăl său este nevinovat şi că nu poate fi trimis la Haga.
• Sănătate precară • Ratko Mladici este decrepit, de abia se mişcă şi prezintă semne de demenţă, scria presa locală de vineri. Gura este strâmbă, mâna dreaptă este paralizată, iar maxilarul îi tremură. Mladici a suferit cel puţin un atac cerebral. Descrierile sunt foarte diferite de imaginile soldatului dur, căruia îi plăcea să facă paradă de forţa sa în timpul războiului din 1992-1995. Toate ziarele locale au fotografia lui Mladici pe prima pagină şi scriu amplu despre locul în care s-a ascuns atâta vreme şi despre operaţiunea de arestare. După ce Slobodan Miloşevici a fost predat TPI pentru a fi judecat, Mladici a dispărut, ascunzându-se prima dată în diverse apartamente din Belgrad, apoi mutându-se la ţară. S-A SPECULAT CĂ AVEA O GRENADĂ LEGATĂ DE GÂT, SĂ O ACTIVEZE DACĂ AR FI ÎNCOLŢIT, ÎNSĂ MLADICI A LUCRAT ÎN ULTIMII ANI ÎN CONSTRUCŢII ŞI A LOCUIT ÎNTR-O CASĂ MURDARĂ, LA 60KM DE BELGRAD.
• Proteste • Două persoane au fost rănite joi seara, la Novi Sad, în ciocniri cu poliţia care au avut loc în timpul unor manifestaţii de protest faţă de arestarea lui Ratko Mladici. Aproape 500 de oameni au ieşit pe străzile din Novi Sad pentru a protesta faţă de arestarea lui Mladici, care, pentru mulţi în Serbia, rămâne un erou naţional. Protestatarii au încercat să forţeze intrarea în clădirea Radio-Televiziunii din Voivodina, dar au fost împiedicaţi de un număr mare de poliţişti echipaţi pentru lupte de stradă. Demonstranţii au aruncat cu pietre în sediul local al Partidului Democratic, care se află la putere. Şi aici, poliţia a dispersat mulţimea. Doi protestatari au rămas însă întinşi pe jos, răniţi. Şi la Belgrad, poliţia a intervenit de mai multe ori împotriva unor grupuri restrânse de tineri care se adunaseră pentru a-şi exprima solidaritatea cu Ratko Mladici.