Serbia şi Kosovo, subiectul central la Bruxelles

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Serbia şi Kosovo, subiectul central la Bruxelles

Externe 15 Decembrie 2007 / 00:00 626 accesări

Serbia este ferm decisă să continue eforturile de aderare la UE, în pofida sprijinului manifestat de majoritatea celor 27 de state membre pentru independenţa Kosovo, a declarat, vineri, preşedintele sîrb Boris Tadici. “Cei care spun astăzi că, în cazul unei soluţii nefavorabile în dosarul Kosovo, Serbia nu ar trebui să mai adere la UE, ignoră interesele vitale ale ţării noastre şi cer împingerea Serbiei spre izolare şi ruină economică”, a declarat Tadici într-un interviu acordat cotidianului “Politika”. “Vreau să fiu foarte clar: Serbia nu va accepta niciodată independenţa Kosovo şi va continua să lupte în mod paşnic şi democratic atît timp cît este necesar. Dar nu vreau să mai permit cuiva, prin iresponsabilitatea de care dă dovadă, să pună sub semnul îndoielii viitorul acestei generaţii şi al generaţiilor viitoare. Drumul spre Europa este o soluţie mai bună decît cealaltă opţiune, care este izolarea ţări”, a apreciat Tadici.

În timp ce independenţa Kosovo pare inevitabilă, liderii europeni speră să poată convinge Priştina să o declare după alegerile prezidenţiale sîrbe, prevăzute pentru data de 20 ianuarie. Cancelariile europene speră ca Tadici să fie reales, pentru a limita ascensiunea formaţiunilor naţionaliste care ar putea fi generată de pierderea provinciei Kosovo, considerată de Belgrad drept leagănul culturii şi religiei naţionale. “În cazul în care Kosovo este recunoscut şi devine membru al UE, în timp ce noi rămînem în izolare, tocmai în acest mod ne vom îndepărta de locurile noastre sfinte, precum mănăstirile Gracaniţa şi Decani şi de identitatea noastră”, a subliniat Tadici. Liderii UE vor oferi Serbiei o cale rapidă spre candidatura la integrarea în blocul comunitar şi vor intensifica pregătirile pentru o misiune de poliţie care să stabilizeze Kosovo, se arată în declaraţia de la summit-ul european desfăşurat vineri, la Bruxelles. Textul precizează că negocierile privind provincia separatistă sîrbă s-au încheiat, actualul statut nu poate fi menţinut şi rezolvarea viitorului statut al Kosovo este esenţială pentru stabilitatea Balcanilor. Declaraţia a fost redactată de preşedinţia portugheză a UE, după dezbaterile de luni care au vizat viitorul statut al provinciei Kosovo. Documentul nu menţionează explicit sprijinul acordat de UE independenţei Kosovo, din cauza reticenţei manifestate de Cipru, Grecia, Slovacia şi România. “Consiliul European a convenit cu secretarul general ONU că status quo-ul din Kosovo nu poate fi menţinut şi a subliniat, astfel, necesitatea de a avansa spre soluţionarea situaţiei din Kosovo, esenţială pentru stabilitatea regională”, dezvăluie declaraţia, accentuînd că acest caz este unul unic şi nu creează un precedent.

În condiţiile în care şefii de stat şi de guvern din UE, reuniţi la Bruxelles, discutau statutul provinciei sîrbe, premierul desemnat al provinciei Kosovo, Hashim Thaci, a declarat, vineri, că doreşte să coordoneze, cu UE şi SUA, proclamarea independenţei provinciei. Referitor la formarea guvernului după alegerile legislative din 17 noiembrie, Thaci a spus că guvernul va fi format în următoarele zile, va fi multietnic şi va avea şi un vicepremier sîrb. El a dat asigurări că “guvernul nu va avea decît membri care nu au mîinile mînjite”.



12