Serbia, ţară candidată la UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Serbia, ţară candidată la UE

Externe 03 Martie 2012 / 00:00 315 accesări

Serbia a primit, vineri, statutul de ţară candidată la UE, după ce România a dat undă verde în urma semnării protocolului privind respectarea drepturilor minorităţii române din Valea Timocului. Documentul nu conţine însă o dată precisă pentru începerea negocierilor. După ce săptămâna trecută a încheiat un acord de cooperare regională cu Kosovo, una dintre cerinţele UE pentru demararea negocierilor de aderare, Belgradul a avut parte de emoţii, după ce România a decis, la Consiliul Afaceri Generale de marţi, să ridice obiecţii şi să ceară garanţii pentru respectarea drepturilor minorităţii române din Valea Timocului. Ambasadorii României şi Serbiei la UE au semnat, joi, la Bruxelles, protocolul privind protecţia minorităţilor. La concluziile Consiliului Afaceri Generale de marţi a fost anexată o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanţa respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE. Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze, în octombrie 2012, asupra progreselor. România a prezentat o declaraţie prin care a subliniat necesitatea unor rezultate concrete şi rapide în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din cele două ţări, cât şi implicarea Comisiei şi a Înaltului Reprezentant al OSCE pentru minorităţile naţionale în monitorizarea eforturilor Serbiei pentru respectarea principiilor protecţiei minorităţilor, în conformitate cu standardele UE.

REPREZENTAŢIE PENIBILĂ A ROMÂNIEI ”Opoziţia României faţă de acordarea statutului de candidat la UE Serbiei a fost considerată o reprezentaţie penibilă, demnă de naţionalismul secolului XIX, de o sursă diplomatică europeană”, relatează ”The Economist”. Protocolul pe minorităţi semnat de România şi Serbia abordează şi problematica reprezentării directe a minorităţii române în Parlamentul de la Belgrad. Documentul conţine angajamente concrete în vederea protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care variază de la reprezentarea parlamentară a minorităţilor la autorizaţiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educaţie în limba maternă. Totodată, Protocolul conţine referiri exprese la interzicerea demersurilor de afectare a identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, subliniind importanţa autoidentificării libere, fără nicio interferenţă şi precizând în mod expres că autorităţile sârbe au obligaţia de a aplica recomandările formulate de Comisia Mixtă, precum şi prevederile acordului din 2002, asupra întregului teritoriu al Republicii Serbia, aşadar inclusiv în Timoc.

SATISFACŢIA LUI TADICI Preşedintele sârb, Boris Tadici, şi-a exprimat mulţumirea după acordarea statutului de candidat la aderarea la UE, apreciind că această decizie deschide calea spre progresul şi prosperitatea economică a Serbiei. Serbia trebuie să continue să negocieze cu Priştina pentru a putea adera la UE, a declarat, vineri, preşedintele Boris Tadici, subliniind că nu îşi va schimba niciodată poziţia şi nu va recunoaşte independenţa fostei sale provincii. UE a mediat discuţiile dintre Serbia şi Kosovo menite să normalizeze aspecte ale vieţii care au fost perturbate de războiul din 1999 şi de declararea independenţei Priştinei. Supus la presiuni, Belgradul a acceptat să poarte negocieri tehnice cu Priştina, un compromis de ultim moment, care să permită Serbiei să facă un nou pas către aderarea la UE. Raportorul PE pentru Serbia, Jelko Kacin, a declarat că România s-a opus acordării statutului de ţară candidată la UE Serbiei din cauza dosarului Schengen.

ÎN LOC DE CONCLUZIE Preşedintele Băsescu susţine că mass-media şi unii politicieni au exagerat problema protocolului pe minorităţi cu Serbia, ”document care era negociat de mai mult timp, dar prietenii sârbi au uitat să-l semneze, ocupaţi cu alte probleme”. ”Noi discutăm de mai mulţi ani problema minorităţii româneşti din Serbia şi o discutăm absolut prieteneşte cu vecinii noştri sârbi. În ultima perioadă, având în vedere că românii din Valea Timocului nu sunt recunoscuţi ca minoritate, ne-am aplecat mai mult asupra acestei probleme. A fost redactat un protocol care în proporţie 90% era negociat, discutat între partea română şi partea sârbă înainte de micul eveniment care a avut loc”, a spus Băsescu. Liderul PSD, Victor Ponta, l-a felicitat pe Boris Tadici pentru obţinerea statutului de ţară candidată la aderarea la UE, salutând decizia UE, pe care o califică drept una care deschide calea spre prosperitate economică pentru Serbia.

Taguri articol


12