Sergentul american Robert Bales nu îşi aminteşte carnagiul comis în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sergentul american Robert Bales nu îşi aminteşte carnagiul comis în Afganistan

Externe 21 Martie 2012 / 00:00 308 accesări

Sergentul american Robert Bales, acuzat că a ucis 16 săteni afgani, nu îşi aminteşte faptele care îi sunt reproşate, a declarat, luni, avocatul său, John Henry Browne, după ce s-a întâlnit cu el în închisoarea militară Fort Leavenworth din Kansas. ”Îşi aminteşte începutul serii şi ce s-a întâmplat ulterior faptelor dar nu îşi aminteşte ce s-a întâmplat între aceste două momente”, a declarat Browne. La 11 martie, în miezul-nopţii, subofiţerul de 38 de ani şi-a părăsit baza din districtul Panjwayi, provincia Kandahar, după care a ucis, în două sate vecine, 16 persoane, între care femei şi copii şi le-a incendiat cadavrele, potrivit primelor elemente ale anchetei. Ulterior, el s-a întors la bază şi s-a predat. Anchetatorii apreciază că alcoolul ar fi putut juca un rol în aventura sa ucigaşă, potrivit unui oficial american. Dar el nu era în stare de ebrietate, potrivit avocatului său. ”A declarat că a luat câteva înghiţituri dintr-o băutură, dar nu a băut un pahar întreg”, a povestit Browne, care a petrecut peste şapte ore cu clientul său. Schiţând linia apărării, avocatul a declarat că nu intenţionează să pledeze pentru nebunie care, dacă va fi recunoscută, va antrena iresponsabilitatea penală a presupusului autor al atacului, ci pentru alterarea discernământului sergentului Bales în momentul faptelor, susceptibilă să constituie o circumstanţă atenuantă. Potrivit avocatului, subofiţerul este în stare de şoc. ”El se gândeşte la militarii pe care i-a lăsat în urmă pe teren şi la consecinţele faptelor de care este acuzat pentru prietenii şi compatrioţii săi”, a explicat el, precizând că clientul său este îngrijorat în legătură cu eventuale represalii. Rober Bales va fi inculpat oficial în următoarele zile, a mărturisit un oficial din cadrul forţelor terestre din SUA. Dacă va fi declarat vinovat, el riscă pedeapsa cu moartea.

TORTURĂ AFGANĂ Poliţia şi serviciile de inteligenţă afgane (NDS) îşi torturau prizonierii în manieră obişnuită în cel puţin zece închisori, conform semnalărilor unui ONG din Afganistan, indicând astfel o creştere a violenţei asupra deţinuţilor. Investigatori au descoperit dovezi credibile de tortură în nouă instituţii ale NDS şi mai multe aparţinând poliţiei afgane, subliniază Comisia Independentă afgană pentru Drepturile Omului (AIHRC). Printre torturi erau incluse bătăi, suspensdări de tavan, şocuri electrice, ameninţări sau cazuri reale de abuz sexual şi de alte tipuri de abuz fizic sau mental utilizate în mod curent pentru a obţine confesiuni sau alte informaţii. Un raport al ONU publicat în octombrie 2011 a denunţat deja tortura sistematică a deţinuţilor în cinci centre de detenţie din Afganistan, adăugând că 46% dintre deţinuţii chestionţi care au fost în închisorile NSD au fost supuşi unor tehnici de interogare similare cu tortura. Potrivit raportului, în cel puţin trei cazuri, militari americani care nu făceau parte din forţele internaţionale NATO (ISAF) au transferat prizonieri afgani în centrul de detenţie NDS din Kandahar. Cei trei bărbaţi au fost torturaţi ulterior. Guvernul afgan este de asemenea criticat de AIHRC că a relocat funcţionarii responsabili pentru abuzuri asupra deţinuţilor în loc de a îi revoca şi judeca.

La începutul lunii martie, SUA şi Afganistanul au semnat un acord prin care se transfera, în termen de şase luni, guvernării din Kabul, controlul închisorii americane din Bagram, supranumită închisoarea Guantanamo afgană, pentru simbolul pe care îl reprezintă. ISAF, care sprijină fragilul guvern de la Kabul împotriva insurgenţilor talibani, intenţionează să îşi retragă toate trupele de luptă din Afganistan şi să transfere responsabilitatea pentru securitatea ţării forţelor afgane până la sfârşitul anului 2014.



12