Sergiu Lucinschi, prea sărac pentru a se opera în România. Vrea în R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sergiu Lucinschi, prea sărac pentru a se opera în România. Vrea în R. Moldova

Externe 14 Noiembrie 2016 / 18:10 3311 accesări
Sergiu Lucinschi

Sergiu Lucinschi

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a cerut Curţii de Apel Bucureşti să-i ridice controlul judiciar pentru o intervenţie medicală la inimă în ţara vecină, motivând că nu poate suporta costurile unei astfel de operaţii în România, neavând niciun venit. Omul de afaceri Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, a fost prezent luni la Curtea de Apel Bucureşti pentru un nou termen în procesul în care este acuzat de corupţie alături de Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.

La finalul şedinţei de judecată, când s-a luat în discuţie măsura controlului judiciar, avocatul lui Lucinschi a cerut ca acestuia din urmă să îi fie permisă deplasarea în luna decembrie, în Republica Moldova, pentru o intervenţie medicală la inimă. Apărătorul omului de afaceri a susţinut în faţa instanţei că acesta nu îşi permite o astfel de operaţie în România, că ar costa în jurul a 20.000 de lei, bani de care nu dispune. Avocatul a subliniat că Sergiu Lucinschi nu are fonduri suficiente nici pentru traiul de zi cu zi, că nu mai are maşină, stă într-un apartament pus gratis la dispoziţie de un apropiat şi că soţia şi fiica sunt plecate în Statele Unite ale Americii. Judecătorul a rămas în pronunţare pe aceste solicitări.

Avocatul lui Sergiu Lucinschi a cerut instanţei să admită sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru o posibilă excepţie de neconstituţionalitate în cazul art. 207, aliniatele 1 şi 3 din Codul Penal, ce definesc infracţiunea de şantaj. În acest dosar, Lucinschi este judecat pentru trafic de influenţă şi şantaj. "Opinia noastră este că sunt neprevizibile, nepredictibile, conducând la situaţia la care nu pot fi anticipate de persoana acuzată de comiterea lor. (...) A fost eliminată sintagma „prin violenţă sau ameninţare“. Prin această eliminare, norma creată este incompletă, neclară şi impredictibilă pentru că se ajunge la situaţia în care acţiuni care sunt prevăzute de lege nu pot fi invocate pentru că sunt considerate a fi elemente de şantaj. Este o normă lipsită de claritate. Este necesar ca instanţa să se pronunţe pentru că duce la fel şi fel de anomalii", a declarat avocatul lui Lucinschi, în susţinerea cererii de sesizare a CCR.

Articolul 27 din Codul Penal prevede la aliniatul 1 că şantajul reprezintă "constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul" şi se pedepseşte cu închisoarea de la unul la cinci ani. La aliniatul 3 se prevede că "dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani".

Judecătorul a rămas în pronunţare şi pentru această cerere. Sergiu Lucinschi, fiului fostului preşedinte al Republicii Moldova, şi Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte Traian Băsescu, au fost trimişi în judecată în vara lui 2015 în dosarul privind şantajarea lui Alexandru Horpoş, de la care Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage o plângere la DIICOT.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea avocatului Radu Petru Pricop, a constrâns un om de afaceri, denunţător în cauză, să îi dea patru milioane de euro, sumă pe care acesta nu i-o datora lui Lucinschi. Banii au fost ceruţi în contextul în care firma la care Lucinschi era asociat şi acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, "dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală". Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că, dacă este de acord să îi cea cei patru milioane de euro ceruţi, va retrage plângerea de la DIICOT.

Potrivit DNA, Alexandru Horpoş, asociat la SC Straco Group SRL, este omul de afaceri de la care Sergiu Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-şi retrage plângerea formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă. "De asemenea, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii susţin că Sergiu Lucinschi a pretins că are influenţă, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la acelaşi procuror, respectiv Tudoran Remus Jurj. În cazul lui Tudoran Remus Jurj, cercetat în acelaşi dosar, procurorii DNA au dispus continuarea anchetei într-un dosar separat, pentru infracţiunea de complicitate la şantaj.



12