Constănţenii care preferă o alternativă culturală pentru petrecerea timpului liber, la sfârşit de toamnă, se pot bucura încă de spectacolele care continuă să se desfăşoare pe scena de la malul mării, în cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, dar şi de piesele Teatrului de Stat Constanţa (TSC).
„BOLNAVUL ÎNCHIPUIT” Amatorii de teatru sunt aşteptaţi, în weekend, la două comedii spumoase. Teatrul de Stat Constanţa prezintă, în această sâmbătă, de la ora 19.00, spectacolul „Bolnavul închipuit”, după Moliere, în regia lui Cristian Gheorghe. Piesa va aduce în faţa publicului o serie de artişti talentaţi: Marian Adochiţei, Dana Dumitrescu, Georgiana Mazilescu, Florina Bulgaru/ Flavia Călin, Luiza Toma, Andu Axente, Laura Iordan, Bogdan Bucătaru, Lana Moscaliuc, Adrian Dumitrescu, Florentin Roman, Georgiana Bumbac, Dora Spirescu, Andreea Ţuţui, Iza Bumbac.
Piesa are scenografia semnată de Lăcrămioara Dumitraşcu, coregrafia îi aparţine Oanei Pisaroglu, iar pregătirea muzicală - Ingăi Postolache.
„Bolnavul închipuit\" este ultima creaţie a lui Molière, în care a jucat însuşi dramaturgul, până în ajunul morţii. Implicit, textul problematizează condiţia artistului dedicat cu trup şi suflet artei sale, devenind astfel un omagiu adus actorului.
Versiunea constănţeană a piesei a putut fi urmărită, în premieră, pe scena Teatrului de Stat, în primăvara anului trecut şi a intrat în repetoriul permanent al instituţiei teatrale de la malul mării.
„OMUL, BESTIA ŞI VIRTUTEA” Ultima seară a săptămânii aduce pe scena TSC, de la ora 19.00, comedia „Omul, bestia şi virtutea”, de Luigi Pirandello, având regia şi ilustraţia muzicală realizate de Bogdan Caragea. Spectacolul, care a avut premiera la Constanţa în luna martie a anului trecut, chiar de Ziua Mondială a Teatrului, are o distribuţie de excepţie: Adrian Dumitrescu, Liviu Manolache, Alexandru Mereuţă, Andrei Cantaragiu, Florentin Roman, Bogdan Bucătaru/ David Ionescu, Cosmin Mihale, Luiza Sarivan, Cristina Oprean, Luiza Toma, Bogdan Caragea.
Scenografia spectacolului este semnată de Eugenia Tărăşescu Jianu, iar mişcarea scenică de maestrul Călin Hanţiu.
Ca fiecare text al lui Pirandello, „Omul, bestia şi virtutea” conţine un mesaj ce trebuie decriptat de public, fiind o piesă despre natura umană, despre complexitatea caracterului uman, cu tot ce există bun şi rău sau interferenţele dintre ele, punând în valoare calităţile interpretative ale actorilor din distribuţie. Spectacolul în două acte, într-o adevărată vâltoare de evenimente, sentimente şi replici scânteietoare, captează cu uşurinţă atenţia publicului.
„AIDA” Cea de-a XXXVII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului, care a debutat pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” pe 23 octombrie, continuă până pe 20 noiembrie. Seara de duminică le oferă constănţenilor, de la ora 19.00, în cadrul prestigiosului festival, capodopera verdiană „Aida”. Spectacolul beneficiază de o distribuţie mixtă de excepţie, cu artişti lirici consacraţi din Italia, Spania şi România. Astfel, publicul o va putea urmări, în rolul Aida, pe faimoasa soprană Raffaella Battisttini, din Italia, care a studiat sub îndrumarea maestrului Luciano Pavarotti şi a cărei prezenţă pe marile scene ale lumii precum Carnegie Hall Festival, Opera House - Cairo, Salzburg Festival sau Stockholm Festival, a fost încununată de cronici elogioase şi aprecierea publicului, deopotrivă.
În distribuţie se regăsesc şi alte nume mari ale scenei lirice internaţionale precum tenorul spaniol Jose Antonio Concepcion - Radames, soprana Olivia Latina Rametta din Italia, dar şi interpreţi autohtoni apreciaţi: basul Sorin Drăniceanu din Craiova, baritonul Camil Mara - Timişoara, alături de Cătălin Ţoropoc, Elena Rotari şi Doru Iftene - Constanţa. De asemenea, la pupitrul orchestrei se va afla apreciatul dirijor constănţean Radu Ciorei, iar maestru cor va fi Adrian Stanache.
Regia artistică a spectacolului este realizată de Eleonora Constantinova, scenografia - de Grigore Gorduz, iar coregrafia este semnată de Fănică Lupu Lieşti.
CASETĂ
TEATRU PENTRU CEI MICI Nici cei mai mici dintre spectatorii de la malul mării nu au fost uitaţi, Teatrul pentru Copii şi Tineret invitându-i, şi în acest weekend, să petreacă minunate clipe în compania personajelor de poveste. Astăzi, de la ora 10.30, copiii sunt aşteptaţi la spectacolul „Motanul încălţat”, după Charles Perrault, având regia, scenariul şi animaţia semnate de Cristian Pepino. Scenografia poartă amprenta creativă a Cristinei Pepino, iar muzica este creaţia lui Dan Bălan.
Micii spectatori se vor mai întâlni, în ultima zi a săptămânii, cu... „Cenuşăreasa”, piesă în regia lui Daniel Stanciu, care va avea două reprezentaţii, de la ora 11.00 şi, respectiv, 12.30.