Săptămâna viitoare, cel mai fierbinte festival de film românesc de pe litoral propune publicului cinefil sau celor care doresc să petreacă o... altfel de seară, la malul mării, o ofertă culturală greu de refuzat. Organizatorii evenimentului le-au pregătit turiştilor şi constănţenilor o serie de proiecţii menite să readucă în faţa publicului, prin intermediul peliculelor, nume „grele” ale cinematografiei naţionale, trecute în eternitate. Este vorba despre mari actori ai scenei şi filmului românesc precum Jean Constantin, Dina Cocea, Gheorghe Dinică, Marga Barbu, Ştefan Iordache şi Lucia Mureşan. Proiecţiile de film, precedate de câte un moment comemorativ în memoria fiecărui mare actor dispărut, vor avea loc, în fiecare seară, cu începere de la ora 22.00, în perioada 12-17 iulie, în Piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia, „La Fântâni”.
? Medalioane şi proiecţii „in memoriam” ? Prima seară este dedicată marelui actor dobrogean Jean Constantin (1927-2010), de la a cărui trecere în nefiinţă s-a împlinit, în mai, un an. Astfel, marţi, de la ora 22.00, publicul va urmări un medalion Jean Constantin, urmat de proiecţia filmului „Poker”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Pe 13 iulie, spectatorii vor avea ocazia să o revadă pe Dina Cocea (1912-2008), în filmul „Surorile Boga”, în regia lui Petre Sava Băleanu. Joi, în piaţeta Cazinoului, publicul se va reîntâlni cu alt actor îndrăgit al generaţiei de aur, Gheorghe Dinică (1934-2009), iar vineri o va revedea pe Marga Barbu (1929-2009), în „Misterele Bucureştilor”, în regia lui Doru Năstase. Sâmbătă, cei prezenţi îl vor evoca pe „Cel mai iubit dintre pământeni”, Ştefan Iordache (1941-2008), în cadrul filmului regizat de Ştefan Marinescu, după romanul omonim al Marin Preda, iar proiecţiile „in memoriam” se vor încheia, duminică, cu o seară dedicată Luciei Mureşan (1938-2010), în care este inclusă proiecţia filmului „Buletin de Bucureşti”, în regia lui Virgil Calotescu.
Festivalul Naţional de Film Românesc 2011 este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa şi Fundaţia „Fantasio”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografie, din dorinţa de a oferi publicului cinefil din întreaga ţară posibilitatea de a petrece timpul liber într-un mod relaxat şi educativ.
Evenimentul are şi o structură competiţională, în concurs fiind selectate pelicule care au intrat în cinematografe în ultimul an, la secţiunile: Lungmetraj, Scurtmetraj, Documentar şi Filme studenţeşti.