Transport aerian stopat Franţa şi Germania au suspendat transportul aerian provenind din Yemen, în urma descoperirii în două avioane a 26 de colete suspecte provenind din ţara arabă. Coletele interceptate pe aeroportul din Dubai conţineau explozibili şi un sistem de aprindere purtând amprenta unor organizaţii teroriste precum al-Qaida. Unul din cele două colete a tranzitat Germania via Koln înainte de a ajunge în Marea Britanie. Şi transportatorii americani UPS şi FedEx au anunţat că pun capăt serviciilor lor de plecare din Yemen. Belgia, la rândul ei, a cerut o vigilenţă crescută faţă de zborurile spre şi dinspre Yemen şi cu destinaţia SUA. Zborurile directe din Yemen spre Marea Britanie sunt suspendate din ianuarie 2010.
Unul dintre cele două dispozitive explozive, având destinaţia SUA, a fost transportat la bordul a două avioane de pasageri înainte de a fi interceptat în Dubai. Bomba conţinea un explozibil numit pentrită (PETN), aproape imposibil de detectat la un control obişnuit pe aeroport. Al doilea dispozitiv a fost descoperit pe aeroportul East Midlands din Marea Britanie. Ambele bombe erau ascunse în interiorul unor cartuşe de imprimantă şi, potrivit autorităţilor britanice, erau programate să explodeze în timpul zborului.
Suspecţii obişnuiţi Ipoteza conform căreia cele două bombe interceptate şi dispozitivul folosit în atentatul eşuat din ziua de Crăciun au fost construite de aceeaşi persoană a fost confirmată. Bombele ar fi opera lui Ibrahim Hassan al-Asiri, principala persoană care fabrică bombe pentru gruparea al-Qaida din Yemen. Acesta este bănuit că a fabricat şi bomba care l-a rănit pe şeful serviciilor de informaţii din Arabia Saudită, prinţul Mohammed bin Nayef, cu câteva luni înainte. În acest caz, Ibrahim Hassan al-Asiri a ascuns explozibilul într-o cavitate a corpului fratelui său, atacatorul sinucigaş. Pe de altă parte, anchetatorii americani declară că există tot mai multe dovezi că tentativele de atentat ar fi fost organizate de conducerea grupării al-Qaida din Peninsula Arabă, inclusiv de clericul radical de origine americană Anwar al-Awlaki. Acesta este cunoscut pentru corespondenţa cu maiorul american Nidal Hassan, acuzat că a împuşcat mortal 13 militari în noiembrie 2009 la baza Fort Hood, din Texas. Anwar al-Awlaki a fost acuzat şi în atentatul eşuat comis de nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab într-un avion american ce se deplasa dinspre Amsterdam spre Detroit în ziua de Crăciun în 2009.
Sute de studenţi yemeniţi au manifestat, ieri, la Sanaa pentru a cere eliberarea colegei lor, arestată sub suspiciunea că a expediat două colete-capcană cu destinaţia SUA. Hanane al-Samaui, de 22 de ani, a fost arestată după ce s-a descoperit numărul său de telefon mobil în borderourile coletelor adresate unor lăcaşuri de cult evreieşti din Chicago, interceptate pe aeroporturile din Dubai şi din Marea Britanie. Tânăra este studentă în anul cinci la Facultatea de Inginerie. Mama acesteia, în vârstă de 45 de ani, a fost reţinută odată cu ea. Organizaţia Hood şi-a exprimat îndoiala privind vinovăţia femeii. La rândul lor, autorităţile americane consideră că pachetele cu explozibil ar fi fost expediate de militanţi ce au legături cu şcoli din Yemen, fiind vizate Institutul American pentru Limbi străine şi Managementul Computerelor din Yemen sau cu Centrul American pentru Instruire şi Dezvoltare. Nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab a studiat la o şcoală din Yemen, cunoscută drept Institutul pentru Limbă Arabă.
O premieră tristă Prezenţa la bordul unor avioane cargo a coletelor-capcană, ce ar fi putut exploda, arată lacunele măsurilor de securitate din transporturile aeriene de marfă. Este pentru prima dată când o grupare teroristă utilizează o companie americană de transport aerian pentru a transporta un colet ce conţine explozibile şi un sistem de detonare. Al-Qaida în Peninsula Arabă este gruparea teroristă cea mai inovatoare în materie tehnologică şi în materie de propagandă. Gruparea este suspectată că a lucrat şi la implanturi mamare cu explozibil.