Serverele ESA, sparte de un hacker român

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şi-a anunţat atacul prin mail

Serverele ESA, sparte de un hacker român

Monden 20 Aprilie 2011 / 00:00 700 accesări

TinKode, pericol public. Site-ul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a fost spart, duminică, de un binecunoscut hacker român, care îşi spune TinKode şi care în trecut a intrat pe serverele Marinei Regale Britanice, ale armatei SUA şi chiar ale NASA. Românul a pătruns în serverul de web al site-ului www.esa.int şi a deschis documente sensibile, inclusiv proiecte referitoare la activitatea sateliţilor. El şi-a dezvăluit atacul (nu şi metoda) pe site-ul propriu, unde a postat, printre altele, sute de adrese de e-mail, baze de date cu utilizatori şi parolele asociate unor renumite institute ştiinţifice europene şi companii, printre care CERN sau BAE Systems. TinKode susţine că a trimis un e-mail către ESA, care are sediul la Paris, în care şi-a anunţat prompt atacul. El ar fi vrut să marcheze, astfel, aniversarea întoarcerii cu bine pe Pământ, la 17 aprilie 1970, a navetei Apollo, după eşecul acesteia de a ajunge pe Lună. Agenţia Spaţială Europeană a confirmat ulterior atacul, dar a spus că site-ul principal nu a fost afectat şi nici reţeaua sa internă, în schimb au fost compromise câteva servere FTP folosite de cercetători din organizaţii partenere pentru a face schimb de date. ”Serverele afectate au fost închise, securitatea a fost sporită, iar partenerii au fost anunţaţi”, a declarat un purtător de cuvânt de la ESA. TinKode este cunoscut pentru atacurile sale prin care expune vulnerabilităţile unor site-uri foarte cunoscute. Unul dintre site-urile vizate de român în trecut a fost YouTube.

Număr crescut de atacuri informatice. Numărul atacurilor online vizând sisteme critice din lume, precum cele de distribuţie a gazului, curentului electric şi apei, a crescut, arată un raport al firmei de securitate informatică McAfee, citat de BBC News. McAfee a discutat cu 200 de directori IT din companii de utilităţi din 14 ţări. 80% dintre ei au spus că reţelele lor au fost atacate de hackeri, anul trecut. China este percepută drept cea mai probabilă sursă a atacurilor, urmată de Rusia şi SUA. Numărul incidentelor anunţate a fost mai mare decât în 2009, când numai jumătate dintre cei chestionaţi au căzut victime atacurilor. Majoritatea atacurilor au luat forma unor suprasolicitări ale sistemelor informatice (DDOS). Astfel de incidente pot afecta site-urile şi reţelele corporaţiilor, dar este puţin probabil să fi vizat suspendarea serviciilor furnizate, potrivit cercetătorilor. Însă, există posibilitatea ca atacurile DDOS să provoace probleme mai mari în viitor, afirmă Stewart Baker, fost consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american George W. Bush şi unul dintre autorii raportului. “Am întrebat care este probabilitatea producerii unui atac major, care să provoace probleme semnificative. Adică unul care să provoace sistarea serviciilor pentru cel puţin 24 de ore, pierderi de vieţi omeneşti sau răniri ale personalului sau suspendarea activităţii unei companii. Trei sferturi cred că s-ar putea întâmpla în următorii doi ani”, a spus el.

Stuxnet, un pericol real. Unul dintre cele mai bune exemple ale unei ameninţări online care pune în pericol sisteme industriale este virusul Stuxnet, care a fost descoperit în 2010. Analiştii sugerează că programul informatic a fost creat special pentru a prelua controlul asupra sistemelor de la centrele nucleare iraniene Bushehr sau Natanz. Se ştia că virusul s-a propagat mult, dar raportul McAfee arată cât de mult. Dintre companiile de utilităţi care au scanat reţelele pentru Stuxnet, 40% l-au detectat. Participanţii la studiu au fost întrebaţi şi în ce măsură s-au implicat guvernele lor în combaterea ameninţărilor informatice. Japonia se află pe primul loc, alături de China şi Emiratele Arabe Unite. Studiul nu precizează dacă această cooperare a fost voluntară sau impusă. Marea Britanie a obţinut cel mai slab rezultat dintre ţările care au participat la studiu.



12