Servicii în plus la creşele de stat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect de lege pe masa Ministerului Muncii

Servicii în plus la creşele de stat

Eveniment 16 Octombrie 2012 / 00:00 577 accesări

CREŞĂ DE STAT VS CREŞĂ PRIVATĂ În zilele noastre, dominate de ritmul alert, timpul fizic nu ne mai ajunge să rezolvăm toate îndatoririle zilnice, atât cele legate de muncă cât şi cele legate de casă. Cu toţii ne-am dorit, nu o dată, ca ziua să aibă măcar o oră în plus. Atunci când într-o familie mai vine şi un copil, iar situaţia materială împinge părinţii spre muncă, apare problema îngrijirii copilului în timpul orelor de lucru. Aşa apare discuţia despre creşă. Dar şi aici este o problemă. Să fie o creşă de stat sau o creşă privată?

ÎN DEZBATERE PUBLICĂ Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) încearcă să vină în întâmpinarea mamelor şi taţilor aflaţi la început de drum în „cariera de părinte” cu un proiect de lege ce vizează îmbunătăţirea legislaţiei actuale privind organizarea şi funcţionarea creşelor şi a unităţilor de educaţie timpurie antepreşcolară. Cei de la minister au adus adăugiri la actuala Lege a Creşelor, iniţiată de senatorul Alexandru Mazăre şi deputatul Eduard Martin cu implicarea specialiştilor care lucrează în unităţile antepreşcolare din Constanţa. În prezent, proiectul se află pe site-ul Ministerului în dezbatere publică (http://www.mmssf.ro/nou/index.php/ro/legislatie/proiecte-in-dezbatere) până în 19 octombrie. Una din noutăţi este impunerea unei taxe pentru creşele de stat, a cărei valoare ar urma să fie stabilită prin dispoziţie de primar. Suma va fi stabilită în funcţie de numărul de copii din familie şi de venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat în perioada de şase luni anterioară înscrierii copilului, fără a scădea sub 30% din costul întreţinerii copilului în unitatea publică.

ŞASE LEI PE ZI Şeful Serviciului Public de Administrare Creşe (SPAC) din Primăria Constanţa, Cezara Dima, a declarat că, în prezent, părinţii plătesc şase lei pe zi pentru cele patru mese din timpul programului, fără restul serviciilor asigurate de creşele constănţene. „Dacă se introduce această contribuţie probabil că sumele pe care vor trebui să le suporte părinţii se vor dubla”, a declarat şeful SPAC Constanţa. Dacă la un calcul simplu par mulţi bani, în realitate nu sunt. Comparativ cu sumele pe care le suportă părinţii care îşi înscriu copiii la creşele private, nu sunt deloc valori mari. La unităţile particulare, cheltuielile lunare pentru un copil ajung în jur de 500 de lei pentru asigurarea strictului minim într-un program normal, însemnând până la prânz, dar costurile ajung chiar şi la 1.000 de lei dacă părintele optează să-şi ţină copilul la creşă şi noaptea, unde este asigurat şi program de permanenţă. Mamele recunosc că sumele pe care le cer creşele particulare sunt exorbitante şi din acest punct de vedere le preferă pe cele de stat. „Am avut înscrisă nepoata de doi ani la o creşă privată, însă nu am putut să o ţinem multă vreme pentru că cereau prea mulţi bani. Mai mult decât atât, la un moment dat fetiţa s-a îmbolnăvit şi a trebuit să o ţinem acasă vreo două săptămâni. Însă a trebuit să plătim ca şi cum s-ar fi dus în fiecare zi”, a povestit Cecilia Nicolof, o bunică care îşi duce zilnic nepoata la creşă.



12