“Servicii secrete străine capturează suspecţi terorişti, în numele SUA”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Servicii secrete străine capturează suspecţi terorişti, în numele SUA”

Externe 25 Mai 2009 / 00:00 448 accesări

Servicii secrete străine capturează, interoghează şi ţin în detenţie, în numele SUA, suspecţi de terorism din afara teatrelor de operaţiuni din Irak şi Afganistan, relatează cotidianul ”The New York Times”. Numai cei mai importanţi suspecţi reprezintă o excepţie, potrivit ziarului, care citează oficiali americani neidentificaţi. Aceasta este o schimbare semnificativă în abordarea SUA, care au cooperat strîns cu aliaţii lor, pentru a combate extremismul violent, după atacurile din 11 septembrie, dar care în prezent împinge această cooperare spre noi limite. În ultimele zece luni, circa şase experţi în finanţe sau logistică ce lucrau pentru al-Qaida au fost capturaţi de serviciile secrete din patru ţări din Orientul Mijlociu, care s-au ocupat de ei. Aceştia au fost arestaţi de serviciile de securitate locale, pe baza unor informaţii furnizate de SUA, a precizat ziarul, care citează un ofiţer din serviciile de contraterorism, sub acoperirea anonimatului. Astfel, cel mai importanţi doi membri al-Qaida capturaţi de la învestirea în funcţie a preşedintelui Barack Obama, unul saudit, celălalt yemenit, au fost arestaţi de serviciile de informaţii pakistaneze, cu ajutorul seviciilor americane. Cei doi sînt deţinuţi în continuare în Pakistan, care a prezentat SUA informaţiile obţinute din interogatoriile lor.

Această abordare, ce a fost pusă în practică în ultimii doi ani de mandat ai administraţiei Bush şi continuată de Obama, are la bază, parţial, deciziile instanţelor şi schimbările de politică ce au dus la închiderea centrelor secrete de detenţie ale CIA şi la încetarea transferurilor de deţinuţi din afara Irakului şi Afganistanului în închisorile militare americane. Militanţii pentru drepturile omului avertizează, însă, că bazarea pe guverne străine pentru a captura şi interoga suspecţi de terorism poate prezenta riscuri semnificative, printre care cel privind abuzurile comise asupra deţinuţilor. De asemenea, informaţiile obţinute pot fi false. Soarta multor suspecţi de terorism trimişi de administraţia Bush în alte ţări este incertă. Un suspect, Ibn al-Shaykh al-Libi, capturat de CIA la sfîrşitul anului 2009 şi trimis în Libia, ar fi decedat în custodia autorităţilor de la Tripoli.

Obama recunoaşte că soluţia pentru Guantanamo îi dă bătăi de cap

Preşedintele american a admis sîmbătă că găsirea unei soluţii pentru cei mai periculoşi deţinuţi de la Guantanamo va fi una dintre cele mai importante probleme ale administraţiei sale. Într-un interviu acordat postului de televiziune C-Span, Obama a sugerat că este nevoie de un efort atît din partea republicanilor, cît şi din partea democraţilor, pentru a crea un cadru legal şi instituţional în care să poată fi judecaţi aceşti deţinuţi. Din punctul său de vedere, ”deciziile mediocre ale administraţiei precedente sînt la originea acestei situaţii, pentru că oamenilor le era teamă după atentatele din 11 septembrie 2001. Multe persoane din acest centru ar fi trebuit aduse în faţa justiţiei mai devreme, dar nu am făcut-o. Sînt, poate, periculoşi, iar în acest caz nu îi vom elibera. Deci, gestionarea acestui aspect va fi una dintre cele mai mari probleme ale noastre”. Preşedintele a afirmat că aceşti deţinuţi ar putea fi aduşi în faţa tribunalelor militare sau a celor civile, dacă este abordată această problemă fără a urmări marcarea de puncte politice, ci încercînd crearea unui cadrul legal şi instituţional care să respecte legea.



12