În urma unei analize ştiinţifice, serviciile americane de informaţii au confirmat că regimul de la Phenian a efectuat un nou test nuclear de cîteva kilotone în luna mai, test care a fost condamnat în unanimitate de comunitatea internaţională. Şi Ministerul rus al Apărării a apreciat la rîndul său că forţa celui de-al doilea test nuclear nord-coreean a fost între zece şi 20 de kilotone. Confirmarea a venit la scurt timp după ce preşedintele sud-coreean, Lee Myung-Bak, s-a întîlnit ieri cu omologul său american, Barack Obama, la Washington, pentru a discuta despre dosarul nord-coreean.
Oficialii serviciilor americane de informaţii l-au avertizat pe preşedintele Obama că regimul nord-coreean intenţionează să răspundă cu un nou test nuclear faţă de noile sancţiuni ale ONU. Coreea de Nord a terminat lucrările de pregătire la un poligon de lansare a rachetelor cu rază lungă de acţiune, situat pe coasta de nord-vest, chiar dacă o lansare nu pare a fi iminentă, a anunţat ieri şi presa sud-coreeană. Structura pentru lansarea unei rachete a fost instalată, la fel şi un hangar, la poligonul de la Dongchang-ri. Fotografiile realizate din satelit au dezvăluit existenţa unei structuri de 50 de metri înălţime, capabilă să susţină o rachetă intercontinentală de 40 de metri lungime. Predecentele trei tiruri de rachetă cu rază lungă de acţiune au fost efectuate de la poligonul de lansare Musudan-ri, situat pe coasta estică a Coreei de Nord, datorită unei structuri de 32 de metri înălţime. Ultimul tir de rachetă cu rază lungă de acţiune a avut loc la 5 aprilie, cînd regimul de la Phenian a dispus lansarea unui proiectil ce trebuia să transporte un satelit şi a folosit ca lansator o rachetă de tip Taepodong-2, capabilă să atingă teoretic statul american Alaska.
Totodată, au parvenit informaţii că misteriosul fiu al preşedintelui nord-coreean Kim Jong Il, Kim Jong Un, în vîrstă de 26 de ani, ar fi efectuat prima sa vizită în străinătate, aparent în calitatea sa de succesor al liderului regimului stalinist de la Phenian. Informaţii neconfirmate publicate de presa niponă marţi sugerează că Kim Jong Un a efectuat în secret un zbor de la Phenian la Beijing cu aproximativ o săptămînă în urmă, scopul vizitei fiind de a se prezenta personal conducerii chineze ca viitor lider al Coreei de Nord. Articolul, bazat în întregime pe surse, a sugerat că programul întîlnirilor tînărului Kim a fost la cel mai înalt nivel, întîlnindu-se cu preşedintele chinez, Hu Jintao, iar cei doi au discutat despre conflictul nuclear din peninsula coreană. Preşedintele Hu Jintao i-ar fi atras atenţia împotriva unui nou test al unui dispozitiv nuclear, o mişcare care, în opinia unor experţi, ar putea avea loc către sfîrşitul săptămînii. Numeroşi analişti consideră aceste manevre tot mai agresive drept o încercare a lui Kim Jong Il, aparent bolnav, de a traversa terenul minat din interiorul ţării, pentru a transfera puterea fiului său mai mic.
Consiliul de Securitate al ONU a decis vineri, în unanimitate, să înăsprească sancţiunile împotriva Coreei de Nord, în replică la testul său nuclear efectuat la 25 mai, alimentînd temerile administraţiei de la Washingtoni în privinţa unui nou test. Coreea de Nord a reacţionat sîmbătă extrem de virulent, ameninţînd că nu va renunţa niciodată la ambiţiile sale nucleare şi că va folosi plutoniu în scopuri militare. Guvernul nipon a decis ieri să impună un embargo asupra tuturor exporturilor destinate Coreei de Nord, în urma testului nuclear de la 25 mai. Japonia a interzis deja exporturile de produse de lux către Coreea de Nord şi aplică sancţiunile ONU cu privire la vînzarea de echipamente militare regimului de la Phenian.
Folosite ca posibilă monedă de schimb pentru obţinerea unor concesii din partea SUA, cele două ziariste americane condamnate, săptămîna trecută, la cîte 12 ani de muncă silnică în Coreea de Nord au recunoscut că au desfăşurat o campanie de denigrare a regimului de la Phenian, a anunţat, ieri, agenţia oficială KCNA. „În cursul procesului, desfăşurat cu uşile închise, criminalele au acceptat verdictul”, adaugă agenţia oficială a regimului de la Phenian. Cele două ziariste, care lucrează pentru canalul de televiziune american Current TV, au fost arestate pe 17 martie, autorităţile nord-coreene afirmînd că au comis acte ostile şi au pătruns ilegal pe teritoriul Coreei de Nord.