Serviciile americane de spionaj îi cer lui Snowden documentele furate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Serviciile americane de spionaj îi cer lui Snowden documentele furate

Externe 31 Ianuarie 2014 / 00:00 424 accesări

Directorul naţional al serviciilor americane de informaţii (DNI) James Clapper, i-a cerut cerut lui Edward Snowden să restituie documentele furate, subliniind că dezvăluirile sale au cauzat „pagube profunde” securităţii SUA. James Clapper a apreciat că dezvăluirile fostului consultant al Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) au depăşit cu mult preocupările declarate ale acestuia cu privire la spionajul intern. Documentele aparţinând NSA pe care Snowden le-a oferit unor jurnalişti au relevat amploarea supravegherii operate de serviciile americane la nivel mondial. „Snowden susţine că a învins şi şi-a încheiat misiunea”, a declarat James Clapper într-o audiere în Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului. „Dacă este aşa, îl îndemn pe el şi pe complicii săi să faciliteze returnarea restului de documente furate care încă nu au fost dezvăluite, pentru a preveni producerea unor pagube suplimentare securităţii SUA”, a continuat oficialul american.

Directorul spionajului american nu a precizat cine sunt aceşti complici. Potrivit unui purtător de cuvânt, citat de presă, acesta se referea „la oricine îl ajută pe Edward Snowden să aducă ameninţări suplimentare la adresa securităţii naţionale americane, prin divulgarea neautorizată a documentelor legate de programele legale de colectare de informaţii”. Fostul consultant NSA, refugiat în Rusia şi acuzat de spionaj de către autorităţile de Washington, a declarat recent că, în opinia sa, dezvăluirile au determinat o reacţie globală şi o dezbatere politică în SUA cu privire la programele de spionaj. Însă James Clapper a subliniat că aceste dezvăluiri au afectat securitatea naţională şi au subminat cooperarea cu parteneri străini ai ţării. De exemplu, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat miercuri, într-un discurs susţinut în Bundestag, înaintea întâlnirii cu secretarul de Stat american, John Kerry, că „spionajul american şi britanic seamănă neîncredere între aliaţi şi transmite un semnal greşit miliardelor de persoane care trăiesc în ţări nedemocratice”. La rândul său, Ungaria, care a fost spionată de NSA, ameninţă că această situaţie riscă să afecteze relaţiile cu SUA. “Indiferent cine va câştiga scrutinul parlamentar din aprilie, securitatea internă a Ungariei trebuie înăsprită semnificativ, în special securitatea electronică”, a afirmat Janos Lazar, secretar de Stat la Biroul premierului Viktor Orban. Ministrul maghiar al Afacerilor Externe, Janos Martonyi, a cerut SUA informaţii despre activităţile de spionaj ce ar fi vizat Ungaria.

Înainte de audiere, un grup de protestatari a cerut ca James Clapper să demisioneze pentru că „minte” Congresul. Şeful spionajului american a fost criticat extrem de dur după ce, anul trecut, a declarat, într-o audiere în Congres, că SUA nu colectează date aparţinând unor milioane de americani, în pofida dezvăluirilor lui Edward Snowden despre colectarea metadatelor telefonice.



12