Când vor să se întoarcă la muncă, proaspetele mămici au mai multe opțiuni dacă trebuie să lase undeva copilul. Unele apelează la bunici care își asumă să aibă grijă de el cât timp mama este la serviciu, iar alte familii apelează la creșele private, unde plătesc sume importante pentru aceleași servicii. O alternativă pentru părinți sunt și creșele de stat, care la Constanța sunt foarte solicitate datorită costurilor mai mici, dar și a îngrijirilor de calitate pe care micuții le primesc. Tot mai mulți părinți găsesc o salvare în creșele de stat de la Constanța pentru că personalul este pregătit, iar progresul copiilor de la o zi la alta este evident. Părinții plătesc doar șase lei pe zi, din care copiii primesc micul dejun, două feluri de mâncare la prânz și două gustări.
MONITORIZARE MEDICALĂ Reprezentanții Serviciului Public de Administrare a Creșelor (SPAC) spun că în creșe sunt și cadre medicale - doctori, asistente și infirmiere, iar în fiecare lună copiii sunt monitorizați medical și din punctul de vedere al dezvoltării psihologice. Fiecare creșă are o curte mare, unde copiii se pot juca, sălile și spațiile sunt moderne, iar personalul de specialitate este atent la cei mici. Reprezentanții SPAC spun că, pe lângă programul fix pe care îl au copiii - ore de joacă, de masă și de somn -, cei de peste doi ani au educatoare cu care fac exerciții specifice vârstei lor. De asemenea, în creșe există un psiholog și un logoped care îi monitorizează permanent. ”Fiecare copil are o fișă individuală privind starea de sănătate, evoluția lui și dezvoltarea din punct de vedere psihologic”, a spus dr. Brândușa Jipescu, medic în cadrul SPAC. Lucrătorii din creșe știu când au avut loc evenimentele importante din viața copilului: când a vorbit pentru prima dată, când a început să meargă sau când a renunțat la scutece.
CE SPUN MAMELE Părinții care au copii înscriși la creșă spun că îi lasă cu încredere în grija educatorilor. ”Copilul a luat în greutate, a învățat lucruri noi și nu am avut niciodată probleme. Sunt mulțumită că există această posibilitate. Trebuia să mă întorc la serviciu și chiar nu aveam cu cine să las copilul”, a spus o mamă. Un alt părinte care era cu copilul la sediul SPAC a spus că din octombrie va reîncepe munca și vrea să îl ducă pe cel mic la creșă. ”Am vecini care au copiii la creșa de stat și sunt mulțumiți de cum sunt tratați. Niciodată nu au fost incidente și sper să nu avem nici noi vreo situație neplăcută”, a spus părintele.
CÂND SE FAC ÎNSCRIERI LA CREȘE Cei care își doresc să apeleze la serviciile uneia dintre cele cinci creșe deschise în Constanța trebuie să știe că principala perioadă de înscrieri este în luna mai, însă Serviciul Public de Administrare a Creșelor (SPAC) primește cereri tot anul. Repartizarea celor aproximativ 40 de locuri din fiecare creșă se face în funcție de ordinea depunerii cererilor de înscriere. Copiii pot fi aduși la creșă de la orice vârstă până în trei ani, când automat sunt prinși în programul grădinițelor. Listele cu cererile depuse până în acest moment s-au afișat la sediul SPAC, iar reprezentanții instituției spun că vor rezolva toate solicitările pe care le primesc de la părinți.