Şefi din cadrul serviciilor secrete ruseşti i-au ordonat fostei spioane Anna Chapman să-l seducă pe fostul agent NSA Edward Snowden, care a dezvăluit amploarea supravegherii americane la nivel mondial, pentru a-l ţine la Moscova, dezvăluie un transfug din KGB, citat de ”Daily Mirror”. Moscova urmărea ca în acest fel să obţină de la Snowden informaţii secrete despre SUA şi Marea Britanie.
Anna Chapman, în vârstă de 32 de ani, i-a propus lui Snowden, în vârstă de 31 de ani, inclusiv s-o ia în căsătorie, a declarat un fost maior KGB, Boris Karpiciov, pentru tabloidul britanic ”The Sunday People”. ”Dacă Snowden ar fi acceptat, ar fi avut dreptul la cetăţenia rusă”, declară fostul oficial de rang înalt, adăugând că acest lucru l-ar fi blocat în Rusia, deoarece, ca cetăţean rus, ar fi avut nevoie de permisiunea de a părăsi ţara. Însă Snowden şi-a dat seama de aceste consecinţe, apreciază fostul maior. Surse de la Moscova i-au spus lui Karpiciov că planul care o avea în centru pe Anna Chapman a fost conceput de şeful reţelei de spionaj, Vladimir Skorik, potrivit publicaţiei. Un fost parlamentar conservator britanic, Rupert Allason, care scrie cărţi de spionaj sub pseudonimul Nigel West, a apreciat că ”Anna este suficient de sofisticată să trăiască cu un american. Nu sunt mulţi capabili de acest lucru în FSB (fostul KGB). Era pregătită să-şi folosească dotarea evidentă”.
Anna Chapman a părăsit, anul trecut, un interviu cu un post american de televiziune, la Moscova, după ce a refuzat să răspundă unei întrebări despre propunerea pe care i-a făcut-o lui Snowden. Ea a postat în vară un mesaj pe Twitter în care scria ”Snowden, vrei să te căsătoreşti cu mine?!”. După ce a fost deportată din SUA într-un schimb de spioni cu Rusia, în 2010, ea a apărut în fotografii glossy, a prezentat modă şi a găzduit un show de televiziune. Însă a declarat că vrea să-şi protejeze viaţa privată. Snowden, care şi-a lăsat prietena, Lindsay Mills, în Hawaii, când a fugit din ţară, a rămas blocat mai multe săptămâni pe un aeroport din Moscova, înainte să obţină azil în Rusia. El a fost analist de sistem la CIA şi Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) şi a dezvăluit aproximativ 1,7 milioane de documente secrete care arată că SUA culeg date şi spionează inclusiv lideri din întreaga lume. El a afirmat că Marea Britanie efectuează, de asemenea, o monitorizare de amploare a comunicaţiilor.