Serviciul Regional de Ambulanţă Sud-Est, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai multe posturi operative Un buget mai eficient

Serviciul Regional de Ambulanţă Sud-Est, la Constanţa

Sănătate 21 Septembrie 2013 / 00:00 696 accesări

Desfiinţarea unor posturi administrative în favoarea creşterii celor operative şi un buget mai eficient ar fi coordonatele regionalizării serviciilor de ambulanţă. Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii (MS), Raed Arafat, spune că ar fi foarte bine ca regionalizarea serviciilor de ambulanţă să înceapă anul viitor. El a precizat că a fost semnat un protocol între MS şi reprezentanţii sindicali ai serviciilor de ambulanţă, în care au fost prevăzute toate aspectele pe care le-au agreat, în prezent acesta fiind încă în dezbatere publică. Potrivit sursei citate, au fost primite deja propuneri foarte bune, între care aceea ca în cadrul unei Ambulanţe regionale să existe mai multe zone operative şi pentru fiecare serviciu regional să existe un centru de pregătire puternic pentru ambulanţieri, respectiv pentru asistenţii medicali, iar aceste propuneri vor fi luate în considerare. „Încă primim propuneri, or să mai fie discuţii, intenţia este de a ajunge la un sistem mai performant - şi nu este niciun alt scop aici, decât de a ajunge la un sistem mai performant. Serviciile judeţene rămân cu denumirea de „servicii judeţene“, nu se anulează sau se desfiinţează sau, cum am auzit comentarii, maşinile de la un serviciu judeţean vor fi luate la celălalt. Nici vorbă“, a spus Arafat. El a precizat că, prin regionalizarea serviciilor de ambulanţă, se doreşte întărirea sistemului printr-un „mod de lucru concentrat în sistemul de urgenţă“, integrat şi o comandă unică.

40 DE SERVICII JUDEŢENE DE AMBULANŢĂ Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern lansat pe 22 august în dezbatere publică, cele 40 de servicii judeţene de ambulanţă vor fi reorganizate în şapte servicii regionale, după modelul-pilot realizat în 2009 prin comasarea Salvării Bucureşti cu cea din Ilfov. Proiectul de HG prevede înfiinţarea serviciilor regionale de ambulanţă Nord-Vest, Centru, Vest, Sud-Vest, Sud, Sud-Est, Nord-Est, la care se adaugă Bucureşti-Ilfov. În nota de fundamentare a proiectului se arată că, în prezent, sistemul de asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească din România suferă de grave neajunsuri, care au fost semnalate de repetate ori, şi că problema majoră o constituie separarea administrativă şi operativă între serviciile judeţene de ambulanţă din cadrul unei regiuni, ducând la disfuncţionalităţi grave în acordarea asistenţei medicale de urgenţă în zone apropiate din aceeaşi regiune. Toate serviciile regionale de ambulanţă vor fi instituţii publice cu personalitate juridică în subordinea MS, se arată în proiect. Conform proiectului, Serviciul Regional de Ambulanţă Sud-Est va fi realizat prin reorganizarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa şi desfiinţarea serviciilor judeţene de ambulanţă Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea şi Tulcea. Sediul va fi la Constanţa. Acelaşi proiect prevede că serviciile regionale de ambulanţă înfiinţate prin reorganizarea serviciilor judeţene Cluj, Mureş, Timiş, Dolj, Prahova, Constanţa şi Iaşi asigură asistenţa medicală de urgenţă, transport sanitar asistat, consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat de pe raza judeţelor respective. Serviciile regionale de ambulanţă pot interveni şi în afara graniţelor administrative, în zone stabilite prin Ordin al ministrului Sănătăţii, pe principiul „celei mai apropiate resurse de caz“, precum şi în situaţii de urgenţă, la dispoziţia dispeceratului. Odată cu intrarea în vigoare a HG, personalul din cadrul serviciilor judeţene, dar şi cel cu specialităţi medico-sanitare şi auxiliar sanitar vor fi preluate în totalitate, în interesul serviciului şi cu aceleaşi drepturi salariale, de serviciile regionale. Pentru personalul tehnic, economic, informatic, administrativ şi de deservire, preluarea se va face cu respectarea normativului de personal în vigoare, prevede proiectul de HG. Acesta se află în dezbatere publică până la 22 septembrie.

Potrivit lui Arafat, în ceea ce priveşte logistica, în planul MS figurează, pentru acest an, achiziţia a 153 de ambulanţe pentru serviciile de ambulanţă şi a opt elicoptere regionale. „Dacă se va ajunge în final la implementarea în forma în care este propus actul normativ, cel mai bine este să se întâmple în cursul acestui an, pentru a începe (regionalizarea serviciilor de ambulanţă - n.r.) anul viitor. În niciun caz nu va fi o chestie de pe o zi pe alta“, a spus Arafat.



12