Sesiunea Internaţională „Pontica” se pregăteşte de start

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trei zile de comunicări ştiinţifice

Sesiunea Internaţională „Pontica” se pregăteşte de start

Cultură 30 Septembrie 2011 / 00:00 493 accesări

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) devine, pentru trei zile, în perioada 5-7 octombrie, punct de întâlnire pentru specialiştii din România şi străinătate, care vor veni să-şi susţină lucrările în cadrul ediţiei 2011 a Sesiunii Ştiinţifice Internaţionale „Pontica”. Cea mai longevivă manifestare care a dus renumele instituţiei de cultură în ţară şi străinătate, o adevărată carte de vizită a muzeului constănţean, va debuta pe 5 octombrie. Anul acesta, în cadrul manifestărilor se vor susţine lucrări şi dezbateri referitoare la săpăturile arheologice preventive. În acest context, se va organiza o expoziţie cu imagini şi obiecte scoase la lumină în urma săpăturilor efectuate de specialiştii MINAC în cadrul lucrărilor de la şoseaua de centură a Constanţei şi de pe Autostradă. Vernisajul expoziţiei va avea loc în prima zi a manifestării ştiinţifice la care şi-au anunţat prezenţa specialişti importanţi din România, dar şi de peste hotare, din ţări precum Anglia, Bulgaria şi Canada.

LANSĂRI EDITORIALE ŞI VIZITE DE DOCUMENTARE Un alt punct important al manifestării îl constituie lansarea unor volume apărute la Editura TipoMoldova, sub semnătura reputatului istoric Gheorghe Buzatu, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, prof. univ. dr. la Universitatea „Ovidius” Constanţa şi coordonator al colecţiei Opera Omnia. Evenimentul editorial va avea loc pe 6 octombrie.

Pe 7 octombrie, participanţii la „Pontica” vor merge într-o excursie de documentare la situl arheologic de la Albeşti, iar apoi vor poposi la Muzeul de Arheologie „Callatis” din Mangalia, pentru a vedea cel mai vechi papirus din Europa - secolul al IV-lea î. Hr. - şi singurul artefact de acest gen din România, care fost restituit Mangaliei după ce, timp de 52 de ani, a fost „uitat” la Moscova, unde fusese trimis pentru restaurare, în anul descoperirii. Cele 154 de fragmente ale papirusului, aşezate în trei casete, sunt adăpostite de Muzeul „Callatis”, în condiţii de securitate.

Din păcate, sesiunea ştiinţifică Pontica nu coincide, nici anul acesta, cu lansarea noului volum (al 44-lea) al revistei cu acelaşi nume, în paginile căruia se vor regăsi comunicările ştiinţifice susţinute de specialişti la ediţia anterioară a evenimentului. Publicaţie de înaltă ţinută ştiinţifică, anuarul MINAC, Pontica, cu apariţie neîntreruptă de peste patru decenii, a fost inclus de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS) la categoria B+, cea mai înaltă categorie pe care o poate avea o revistă de acest gen. Longeviva publicaţie, „oglinda” sesiunilor cu acelaşi nume, a fost premiată de Ministerul Culturii, în 2008, pentru apariţia neîntreruptă.

Taguri articol


12