Consiliul Judeţean Constanţa şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie organizează, în perioada 3 - 5 octombrie, în aula „Adrian Rădulescu” a instituţiei muzeale, cea de-a 40-a ediţie a Sesiunii Ştiinţifice „Pontica”. În cadrul evenimentului de deschidere, care va avea loc pe data de 3 octombrie, cu începere de la ora 10.30, va fi vernisată şi expoziţia intitulată „Noi descoperiri şi achiziţii la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie”, care va cuprinde importante descoperiri din acest an, realizate în campaniile de cercetări sistematice de la Cheia, Tomis, Ovidiu, Albeşti şi Capidava.
Sesiunea Ştiinţifică „Pontica 2007” este dedicată împlinirii a 125 de ani de la naşterea marelui arheolog Vasile Pîrvan, urmînd să se desfăşoare sub titulatura „Arheologie şi Istorie. Interferenţe la Dunărea de Jos”. Programul manifestării cuprinde două zile de comunicări ştiinţifice, pe secţiunile: preistorie, istorie medievală, istorie romană, istorie greco-elenistică şi geto-daci, istorie modernă-contemporană şi numismatică. În ultima zi, participanţii vor efectua o excursie de documentare la Histria sau Adamclisi.
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie va fi reprezentat de Valetina Voinea, George Neagu, Gheorghe Papuc, Liviu Lungu, Mihai Irimia, Livia Buzoianu, Maria Bărbulescu, Constantin Băjenaru, Cătălin Nopcea, Cristina Paraschiv Talmaţchi, Gabriel Talmaţchi, Lavinia Dacia Gheorghe şi Zaharia Covacef. Subiectele abordate de arheologii constănţeni fac referire la campaniile sistematice din acest an, desfăşurate în timpul sezonului estival, pe cele mai importante şantiere arheologice din judeţul Constanţa: Albeşti, Cheia, Ovidiu, Tropaeum Traiani (Adamclisi), Ulmetum (Pantelimon), Capidava şi Hîrşova. De asemenea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, dr. Constantin Chera, a precizat că în cadrul sesiunii, va prezenta invitaţilor proiectele în care instituţia muzeală de la malul mării este implicată, dar şi cele pe care urmează să le demareze.