Sesiunea Ştiinţifică Internaţională „Pontica”, la o nouă ediţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sesiunea Ştiinţifică Internaţională „Pontica”, la o nouă ediţie

Cultură 01 Octombrie 2010 / 00:00 701 accesări

Cea mai longevivă manifestare, care a dus renumele Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) în ţară şi peste hotare, Sesiunea Ştiinţifică Internaţională „Pontica”, îşi va deschide porţile pe 6 octombrie, la Constanţa. Din cauza perioadei delicate în care se află MINAC - ca urmare a aplicării OUG 63/2010, noua organigramă numără doar 52 de angajaţi, din 97 de posturi ocupate - evenimentul cu o tradiţie de 43 de ani se va desfăşura, anul acesta, pe parcursul a doar două zile. Pe 6 octombrie, cu începere de la ora 10.00, vor fi susţinute comunicările ştiinţifice, iar a doua zi vor avea loc excursii de studii la siturile arheologice Histria şi Enisala.

La ediţia 2010 a Sesiunii „Pontica” şi-au anunţat prezenţa aproximativ 50 de invitaţi din ţară (Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Cluj) şi străinătate (Bulgaria, Polonia, Anglia), care s-au dedicat studiului arheologiei şi istoriei dobrogene. Constanţa va fi reprezentată, la acest eveniment, de 25 de istorici şi arheologi.

Manifestarea constituie un prilej deosebit pentru a-l sărbători pe apreciatul arheolog dr. Alexandru Suceveanu, la împlinirea vârstei de 70 de ani. Responsabil ştiinţific al sitului arheologic de la Histria, căruia i se dedică de cinci decenii, prof. univ. dr. Alexandru Suceveanu şi-a obţinut doctoratul în istorie, în 1973, cu lucrarea „Viaţa economică în Dobrogea romană”. De-a lungul timpului, cercetările eminentului arheolog referitoare la istoria Dobrogei au fost publicate într-o serie impresionantă de monografii şi articole ştiinţifice, recunoscute pe plan naţional şi internaţional.

Comunicările ştiinţifice „Pontica” se vor desfăşura, şi anul acesta, pe cinci secţiuni: pre-protoistorie, arheologie greco-romană, numismatică, istorie medievală şi istorie modernă-contemporană.

Până la sfârşitul acestui an, Muzeul de Istorie constănţean va lansa şi numărul 43 al revistei „Pontica”, ce va reuni comunicările ştiinţifice ale sesiunii cu acelaşi nume din anul 2009 şi pe cele ale simpozionului de amforologie. Publicaţie de înaltă ţinută ştiinţifică, acest anuar al MINAC a fost inclus de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS) la categoria B+, cea mai înaltă categorie pe care o poate avea o revistă de acest gen. De altfel, longeviva publicaţie a fost premiată de Ministerul Culturii, în urmă cu doi ani, pentru apariţia neîntreruptă, timp de patru decenii.

Taguri articol


12