Sesiunea ştiinţifică „Pontica”, la final

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sesiunea ştiinţifică „Pontica”, la final

Cultură 10 Octombrie 2009 / 00:00 537 accesări

Cea de-a 42-a ediţie a Sesiunii Ştiinţifice Internaţionale „Pontica”, organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), a ajuns, ieri, la final. Timp de două zile, pe 7 şi 8 octombrie, peste 100 de specialişti din ţară şi din străinătate au participat la lucrările renumitei manifestări ştiinţifice. În cadrul Sesiunii „Pontica” s-a desfăşurat şi colocviul internaţional de amforologie, cu invitaţi din Ucraina, Franţa, Rusia, Grecia, Israel, Austria. Sesiunea a fost grupată pe mai multe secţiuni: pre-protoistorie, perioada greco-romană, numismatică, perioada medievală şi modernă-contemporană, de un real interes pentru cercetători.

Această ediţie a sesiunii „Pontica” a fost dedicată împlinirii a 130 de ani de la prima menţiune a muzeului constăţean într-o telegramă din 30 august 1879, trimisă de prefectul Remus Opreanu ministrului Mihail Kogălniceanu, prin care se anunţa că elevii şcolii normale din Bîrlad, aflaţi la Constanţa, au vizitat „muzeul şi mozaicurile”. Cu acest prilej, în aula „Adrian Rădulescu” a fost vernisată o expoziţie foto-documentară, prezentată sub titulatura „Muzeul constănţean - 130 de ani de existenţă”. Potrivit directorului MINAC, Gabriel Custurea, şi ediţia aceasta s-a dovedit a fi un succes, fiind percepută ca „un nou examen” susţinut de muzeul constănţean.

Sesiunea „Pontica” s-a încheiat, ieri, cu o vizită de documentare la cetatea Argamum (Cap Doloşman) şi la cetatea Histria. La finalul acestui an urmează să fie lansat un nou număr al revistei „Pontica”, periodic ce va reuni comunicările prezentate în cadrul ediţiei 2008 a tradiţionalei manifestări. Acest anuar al Muzeului de Istorie constănţean, a fost inclus de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţămîntul Superior (CNCSIS) la categoria B+, cea mai înaltă categorie pe care o poate avea o revistă de acest gen. De altfel, longeviva publicaţie a fost premiată, în 2008, de Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru apariţia neîntreruptă, timp de patru decenii.



12