Sezon cinematografic cu „Palme d\'Or\"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sezon cinematografic cu „Palme d\'Or\"

Cultură 14 August 2007 / 00:00 687 accesări

Niciodată toamna cinematografică nu a fost atît de răsfăţată precum în acest an. Nu doar că vom avea mai multe premiere decît altădată, numărul lor punînd deja probleme de organizare. Pînă acolo încît, sub această motivare, Nae Caranfil amînă ieşirea la publicul larg a ultimului său titlu, „Restul e tăcere”, pînă spre primăvara viitoare. Calitatea se instituie drept emblema acestui sezon autumnal. Ne vor încînta ochii destule spectacole cinematografice de marcă. Primul pe listă se cuvine să fie menţionat încununatul cu Palme d\'Or, „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile\". De la Cannes, către publicul românesc de acasă, filmul lui Cristian Mungiu a avut de făcut un lung ocol prin lumea largă, pe toate continentele, în ţări unde a fost repede cumpărat şi scos chiar pe piaţă. Cu succes de critică şi de public. Pe 13 sau 14 septembrie, se preconizează a se derula gala acestui inegalabil succes cinematografic românesc. Tot în septembrie, mai spre sfîrşitul lunii, vom putea cunoaşte noua creaţie a lui Mircea Daneliuc, „Legiunea străină\". Un alt nume de cineast de valoare, Nicolae Mărgineanu, ne propune „Logodnicii din America\", avînd în distribuţie actori dintre cei mai buni: Maria Ploae, Tamara Creţulescu, Marcel Iureş.

„Cocoşul decapitat\" este, de asemenea, alt titlu de aşteptat pe ecranele noastre. Primii care-l vor vedea vor fi austriecii din Viena şi, respectiv, Graz. Ne amintim, totuşi, că în formula sibiană din acest an a TIFF-ului clujean, filmul, ecranizarea unui roman de succes mondial, a fost arătat şi la noi. Probabil că octombrie va fi luna premierei româneşti a acestui nou titlu din bogata şi interesanta filmografie a lui Radu Gabrea.

Să nu uităm debuturile acestei toamne. Iată, după ce a luat „Leopărdelul de Aur\" în cadrul secţiunii „Leoparzii de mîine\", recent, la Locarno, cu scurtmetrajul „Valuri\", Adrian Sitaru ne propune primul lui lungmetraj, „Pescuit sportiv\". Un debut este şi „După ea\", film care deschide capitolul premierelor.

Şi Adrian Popovici s-a hotărît să-şi prezinte filmul „Un acoperiş deasupra capului\", realizat după un scenariu de Mara Nicolescu, actriţa interpretînd cu succes şi unul din rolurile feminine principale.

De fapt, la o privire mai largă, se poate constata că tabloul cinematografic al momentului este cu mult mai consistent. Sînt multe filme în lucru, finanţate de CNC în urma ultimelor sesiuni de concurs. O altă sesiune se încheie la sfîrşitul lui august, urmînd a-i cunoaşte pe noii autori, desemnaţi în urma modificărilor operate în regulamentul de participare. Şi un asemenea aspect trebuie semnalat, mai ales că, de această dată, sperăm să nu mai fie discuţii legate de valoarea sau de şansa competitorilor. S-au stabilit juriile într-un mod democratic, în lumina unui larg spectru de reprezentanţi legitimi (asociaţii, uniuni etc.) şi astfel lucrurile dînd garanţia de obiectivitate aşteptată. Dar vom vedea. Sînt o serie de titluri aflate pe platouri, în plină filmare, de la nume grele, precum Sergiu Nicolaescu la un debutant de renume precum Horaţiu Mălăele, acum în calitate de regizor al „Nunţii mute\".

Nu ne-am propus să epuizăm lista, ci doar să semnalăm apropiata deschidere a unui sezon cinematografic la al cărui succes sînt invitaţi să contribuie şi spectatorii români, pentru că, neavînd ce regreta, avem datoria să cunoaştem filmele cineaştilor noştri, filme care ele însele încearcă să se apropie cît mai mult de realitate, de viaţa de zi cu zi. Apoi, valoarea incontestabilă, deja verificată, a unor autori reprezintă în sine o garanţie.



12