Sezon estival de coşmar pentru medicii urgentişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
C’aşa e vara: bolnavi cu 70% mai mulţi!

Sezon estival de coşmar pentru medicii urgentişti

Eveniment 05 Iulie 2012 / 00:00 601 accesări

A venit vara, canicula şi odată cu ele au sosit pe litoral şi turiştii, mulţi dintre ei iresponsabili. Iar acest ultim lucru atrage după sine victime: accidente rutiere, insolaţii, hipertensiuni, intoxicaţii cu alimente etc. Sezonul estival le dă mari bătăi de cap medicilor din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) al căror volum de muncă a crescut cu 70%! Mii de turişti şi constănţeni pun o mare presiune, în special pe Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). „Numai în weekendul trecut, adică în 48 de ore, s-au înregistrat 1.000 de prezentări în UPU. În zilele obişnuite, de extrasezon, numărul solicitărilor era, în medie, de 600 în două zile. În jur de 30% dintre cei care ajung în UPU sunt turişti”, a precizat managerul SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână. Potrivit acestuia, a crescut alarmant numărul accidentelor rutiere foarte grave. Pentru îngrijirea acestor victime este nevoie de importante resurse umane şi materiale. Pe lângă toate acestea, medicii din UPU se confruntă şi cu indolenţa unor pacienţi, care ar trebui să apeleze în mod normal la medicii de familie în loc să aglomereze unitatea. A crescut şi numărul copiilor care se prezintă la Urgenţe cu insolaţie sau alte afecţiuni cauzate de expunerea îndelungată la soare. Şi asta în ciuda tuturor avertismentelor venite din partea cadrelor medicale. „Ne vin zilnic zeci de copii cu arsuri solare şi deshidrataţi, iar asta se întâmplă numai din vina părinţilor, care ar trebui traşi la răspundere. Ar trebui pedepsiţi, aşa cum sunt pedepsiţi dacă-şi închid copiii în casă şi îi lasă singuri toată ziua. Meteorologii au spus că avem tot felul de coduri şi ne-au atras atenţia că expunerea îndelungată la soare este periculoasă, dar turiştii îşi tratează uneori copiii de parcă nu ar fi ai lor”, a subliniat managerul SCJU Constanţa. Şi Clinica de Cardiologie este plină ochi din cauza bătrânilor cu afecţiuni cardiace care au ignorat toate sfaturile medicilor şi au ieşit afară la orele prânzului.

RĂBDARE, RĂBDARE, RĂBDARE Managerul Dan Căpăţână a făcut apel la populaţie să înţeleagă că urgenţa este extrem de aglomerată, iar timpii de aşteptare vor fi în continuare destul de mari. „Având 500 de prezentări pe zi, este practic imposibil să ai o atitudine rapidă faţă de fiecare afecţiune minoră. Desigur, ce înseamnă urgenţă majoră este tratată în cel mai scurt timp posibil, dar restul oamenilor trebuie să aibă răbdare“, a afirmat acesta. Mulţi dintre pacienţi vin la UPU cu stări diareice, plăgi, muşcături şi, cum nu pot fi refuzaţi de personalul medical, acest lucru înseamnă o încărcare a volumului de muncă. În plus, este evident că această vreme, cu temperaturi foarte ridicate, a contribuit la apariţia bolilor în rândul constănţenilor şi turiştilor.

COD GALBEN! Zilele caniculare continuă la Constanţa, judeţ ce a primit avertizarea de cod galben. Vremea va fi în continuare caniculară, cu temperaturi de până la 35 de grade Celsius. Disconfortul termic se va accentua, iar cerul va rămâne variabil, existând condiţii slabe de ploaie. Indicele termic de umezeală va depăşi pragul critic de 80 unităţi. Nivelul radiaţiilor ultraviolete (UV) este foarte ridicat pe litoral. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, indicele UV se situează între 8 şi 9 unităţi. Riscul de afectare a ochilor şi a pielii este deosebit de mare.



12