Bucuria hotelierilor în ceea ce priveşte administrarea plajelor a fost extrem de scurtă. După ce, marţi seara, Guvernul a aprobat ordonanţa prin care autorităţile locale şi hotelierii de pe litoral se puteau asocia cu Direcţia Apelor Dobdrogea Litoral în vederea adiminstrării plajelor pe perioada sezonului estival, ieri, autorităţile locale constănţene şi hotelierii au aflat că, de fapt, ordonanţa a fost aprobată sub rezerva semnării ei de către ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, chiar se pregătea să informeze constănţenii despre planurile municipalităţii pentru acest sezon, după adoptarea ordonanţei, cînd a primit telefonul prin care era anunţat despre refuzul ministrului Predoiu de a semna actul normativ. Mazăre a declarat că, în urma refuzului ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, de a semna ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea reglementărilor privind utilizarea plajelor, situaţia plajelor este incertă. „Ministrul Justiţiei, liberalul Predoiu, consideră că nu este în regulă ca plajele să fie date prin asociere hotelierilor, că nu este în regulă ca numai hotelierii şi deţinătorii de structuri de cazare pot să se asocieze, ci că trebuie să fie dată plaja pe bază de licitaţie publică în concesiune sau închiriere, ca să poată participa oricine, adică exact cum a fost şi pînă acum. În aceste condiţii, nu ştiu ce se va întîmpla cu plaja\", a declarat Mazăre. El susţine că ministrul Justiţiei şi-ar fi argumentat decizia spunînd că modificările respective nu sînt constituţionale şi că ordonanţa ar trebui să permită ca administrarea plajelor să fie făcută şi de alte firme, nu doar de hotelieri. Refuzul lui Predoiu este cel puţin suspect. Ne amintim că, în legislatura trecută, parlamentarii PSD de Constanţa au iniţiat un proiect de lege prin care plajele să treacă la autorităţile locale. La vremea respectivă, proiectul de lege a trecut atît de votul Senatului, cît şi de cel al Camerei Deputaţilor, însă a fost întors în Parlament de preşedintele Traian Băsescu, motivînd că legea nu este constituţională. Acelaşi Traian Băsescu este cel care l-a numit pe liberalul Predoiu în funcţia de ministru al Justiţiei, care, ciudat sau nu, vine acum şi spune că ordonanţa iniţiată de Ministerele Turismului şi Mediului este neconstituţională. Să fie oare o pură coincidenţă? Sau poate că asistăm la un circ ieftin, regizat de Traian Băsescu şi slugile pedeliste, al cărui actor principal este, de această dată, liberalul Predoiu? Este greu de crezut că premierul Emil Boc, dacă ar fi vrut să-i facă hatîrul ministrului Elena Udrea, nu putea să-l convingă pe Cătălin Predoiu de importanţa acestei ordonanţe.
Revenind la plaje, primarul Mazăre susţine că situaţia acestora este incertă, mai ales că unii operatori care concesionaseră suprafeţe de plajă în anii anteriori şi ale cărora contracte au fost reziliate de către Direcţia Apelor Dobrogea Litoral au atacat în instanţă aceste decizii. Primarul Constanţei a explicat că unii operatori au cerut repunerea în drepturi pînă cînd se vor judeca motivele rezilierii contractului, iar instanţa a fost de acord. În cazul în care operatorii vor obţine decizii definitive în instanţă, atunci ei vor administra din nou suprafeţele de plajă cîştigate la licitaţie, dar nu vor mai avea voie să subînchirieze şi nici să construiască ilegal pe suprafeţele respective. Revenind la problema ordonanţei, Mazăre a spus că situaţia poate fi rezolvată numai de către premierul Emil Boc: „Nea Boc e şeful Guvernului, el ar trebui să rezolve problema asta. Ce apel să fac eu? Îţi trebuie şapte facultăţi ca să înţelegi că plajele trebuie administrate de hotelieri? Dacă eram eu prim-ministru, ordonanţa era în vigoare şi plajele erau împărţite în două săptămîni. Aşa ştie Boc să facă turism! Ce să fac mai mult decît atît, să mă duc să fac greva foamei la Guvern?“.
„Turismul românesc nu se află pe agenda ministrului Justiţiei”
Deputatul PSD de Constanţa Eduard Martin, iniţiator, alături de senatorul PSD Alexandru Mazăre, al proiectului de lege privind trecerea plajelor în administrarea autorităţilor locale, declară că revenirea plajelor la autorităţile locale şi hotelieri este varianta cea mai bună pentru un turism de calitate. „În condiţiile în care Cătălin Predoiu a refuzat să semneze ordonanţa, înseamnă că pe agenda ministrului Justiţiei nu se află turismul românesc, despre care toată lumea spune că trebuie revigorat. Este cu atît mai grav cu cît acest lucru se întîmplă acum, în pragul deschiderii sezonului estival. Ne-am săturat să se ocupe de plaje tot felul de firme care nu au nicio legătură cu turismul, care vînd fier vechi sau fac orice altceva decît turism. Eu sper ca ministrul Predoiu să revină asupra deciziei şi această ordonanţă să fie pusă în aplicare cu maximă urgenţă. Eu şi senatorul Alexandru Mazăre menţinem proiectul de lege privind trecerea plajelor la administraţia locală şi dorim să îl promovăm în continuare, pentru că este complet din toate punctele de vedere şi are la bază numeroase studii. Această lege, intrată în vigoare, va ridica standardul în turismul de la malul mării“, a afirmat Edurad Martin. Reamintim că Guvernul a aprobat, marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea reglementărilor privind utilizarea plajelor şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă, iar Elena Udrea a declarat că era nevoie să fie schimbată legislaţia în vederea utilizării performante a plajelor în scop turistic.