Sezonierii, reduşi la „angajaţi de probă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Jale de sezon. Incredibilul Cod al Muncii

Sezonierii, reduşi la „angajaţi de probă”

Eveniment 16 Aprilie 2011 / 00:00 2014 accesări

Sute de constănţeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă au luat cu asalt Campusul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, care a găzduit, vineri, Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Evenimentul, organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Constanţa, a reunit 42 de agenţi economici de pe raza judeţului, numărul total al locurilor de muncă oferite fiind de 1.131. „Numărul total al persoanelor participante a fost de 1.600, din care 85 au fost tineri proveniţi din centrele de plasament”, a declarat directorul executiv al AJOFM, Romulus Mincă.

385 DE ŞOMERI, ANGAJAŢI PE LOC! Potrivit datelor AJOFM, din numărul total al participanţilor, au fost selectate în vederea angajării 1.005 persoane, din care 385 au fost încadrate în muncă pe loc (377 persoane cu studii medii şi opt persoane cu studii superioare). „Ne bucură numărul mare de locuri de muncă oferite şomerilor constănţeni, dar, dacă luăm în calcul faptul că majoritatea acestor locuri de muncă sunt pentru sezonieri, în turism (aproximativ 800 de locuri de muncă), ne dăm seama că persoanele care se vor angaja pe aceste posturi vor redeveni şomere la finalul sezonului estival”, a declarat liderul „Cartel Alfa” Constanţa, Ion Caraignat, prezent la eveniment.

SALARIUL MINIM PE ECONOMIE. Mai mult, potrivit noii legislaţii portocalii în domeniul Muncii, care elimină contractele colective de muncă la nivel naţional (prin care erau reglementate salariile minime care puteau fi acordate în funcţie de calificarea personalului), patronii au posibilitatea de a-şi plăti angajaţii cu salariul minim pe economie. „Înainte, angajatorii erau obligaţi să ţină cont de prevederile din contractul colectiv la nivel naţional. Acum, nemaiexistând aceste documente, tot mai mulţi patroni vor fi tentaţi să-şi plătească salariaţii doar cu salariul minim pe economie, fără să mai ţină seama de calificare”, a explicat liderul sindical.

SITUAŢIA SEZONIERILOR ESTE CU ATÂT MAI GRAVĂ CU CÂT NOUL COD AL MUNCII, CARE VA INTRA ÎN VIGOARE ÎNCEPÂND DE LA 1 MAI, PREVEDE CREŞTEREA PERIOADEI DE PROBĂ, PENTRU FUNCŢIILE DE EXECUŢIE, LA 90 DE ZILE CALENDARISTICE, MAI EXACT, LA APROXIMATIV TREI LUNI, CAM CÂT UN SEZON.

Cu alte cuvinte, patronii vor avea posibilitatea de a trece de sezonul estival numai cu angajaţi de probă. Deşi Codul Muncii prevede obligativitatea încheierii contractului de muncă inclusiv pentru perioada de probă, din experienţa anilor trecuţi se poate trage concluzia că acest lucru nu se va întâmpla, iar după trei luni muncite, sezonierii se vor trezi şi fără salariu, şi fără contribuţiile sociale plătite.

RATA ŞOMAJULUI, ÎN SCĂDERE. Numărul mare al persoanelor care s-au arătat interesate de locurile de muncă oferite în cadrul Bursei Generale a Locurilor de Muncă organizat de AJOFM dovedeşte faptul că românii sunt interesaţi să muncească, nu să „stea la mână întinsă”, după cum declara preşedintele Traian Băsescu. „Sunt şomer de opt luni. Societatea la care am lucrat, ca instalator, a intrat în insolvenţă iar multe din posturi, printre care şi al meu, au fost restructurate. Încerc să-mi găsesc un loc de muncă, fie ca instalator, fie ca agent de pază”, a declarat Dumitrel Bundă. În prezent, rata şomajului la nivelul judeţului Constanţa este de 5,2%, fiind înregistraţi 16.450 de şomeri, dintre care 8.937 femei. „În cel mult două luni ne aşteptăm ca rata şomajului să scadă sub 5%”, a declarat Romulus Mincă. Potrivit reprezentanţilor AJOFM, în luna mai va fi organizată o bursă a locurilor de muncă dedicată studenţilor care doresc să lucreze în vacanţa de vară.



12