Botulismul este o afecţiune ce poate apărea în urma consumului de alimente contaminate, în special preparate în casă: slănină, cîrnaţi afumaţi, peşte afumat/sărat, carne în untură, dar şi a unor conserve din comerţ care nu au fost corect sterilizate. Dr. Loti Popescu, şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa a explicat că principalele semne şi simptome ale bolii sînt: tulburările digestive moderate (mucoasă bucală uscată, greaţă, dureri abdominale), cefalee, ameţeli, astenie accentuată, paralizii flasce (mai frecvente sînt paraliziile oculare-oftalmoplegie), manifestări oculare (diplopie, strabism), paralizii faringiene - înghiţire dificilă, voce răguşită, vorbirea dificilă, iar în cazurile severe, paralizii ale muşchilor de la gît, membre, paralizii ale muşchilor respiratori cu apariţia insuficienţei respiratorii. Pentru a nu se ajunge în aceste situaţii, medicul recomandă, pe cît posibil, prevenirea îmbolnăvirii prin evitarea consumului conservelor de legume, carne şi peşte preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere (minim 30 de minute) şi care sînt păstrate la temperatura camerei, dar şi evitarea consumului de conserve al căror capac se bombează, evitarea consumului alimentelor cu aspect şi miros neplăcut, curăţarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale, conservarea la rece a mîncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile. De asemenea, nu se recomandă hrănirea animalelor cu alimente cu aspect şi miros neplăcut, iar recipientele în care s-au aflat alimentele respective trebuie bine curăţate. “Orice preparat conservat în casă trebuie să fie fiert timp de peste 10 minute pentru că acestea prezintă riscul cel mai mare. Totodată, carnea afumată şi şunca preparată în casă, cîrnaţii, conservele de peşte pot fi, de asemenea, surse de îmbolnavire”, a mai explicat medicul. Doctorii spun că nu se recomandă prepararea alimentelor cu mai mult de 2 - 3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile de temperatură necesare păstrării acestora. ”La apariţia primelor simptome de boală se recomandă prezentarea imediată la medicul de familie sau la spitalele de urgenţă”, recomandă dr. Popescu. Reamintim că, în luna iunie a anului trecut, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa a fost înregistrat un caz de toxiinfecţie alimentară botulinică, după ce pacientul, muncitor zilier pe litoral, consumase cîrnaţi cabanoşi nepreparaţi termic, o conservă de fasole cu costiţă şi pateu de ficat, toate păstrate la temperatura camerei. Potrivit purtătorului de cuvînt al Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Roxana Cernat, pînă acum nu a mai fost semnalat nici un caz de botulism.
Alina GHENCEA