Operatorii din turism și reprezentanții municipalității s-au întâlnit, vineri seară, la o nouă dezbatere legată de activitățile comerciale din stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță. De această dată, discuțiile s-au îndreptat spre regulamentul de desfășurare a acțiunilor respective. La întâlnire au venit reprezentanți ai asociațiilor patronale, ai direcțiilor și serviciilor din cadrul Primăriei și din partea ISU Dobrogea. La începutul întâlnirii, viceprimarul Mircea Dobre a precizat că se fac toate eforturile pentru ca sezonul estival în Satul de Vacanță și stațiunea Mamaia să poată fi deschis la 20 aprilie și că, tocmai de aceea trebuie ca regulamentul privind activitățile economice să fie adoptat cât mai repede.
ALIMENTARE DOAR ÎN LOCURI DESEMNATE Președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, a propus ca regulamentul să cuprindă reguli stricte legate de amplasarea magazinelor alimentare în Mamaia. El a spus că aceste unități trebuie să se afle doar în cele mai aglomerate zone ale stațiunii Mamaia, respectiv Perla, zona Butoaie și Cazino. Sugestia a provocat dezbateri aprinse între hotelieri, patronii de restaurante și proprietarii de alimentare. Hotelierii și patronii de restaurante s-au plâns că alimentarele din zonă le încurcă activitatea, pentru că turiștii preferă să își cumpere alimente din magazine și să mănânce în camerele de hotel, în loc să aleagă restaurantele. Pe de altă parte, proprietarii de magazine au spus că nu sunt de acord să le fie îngrădită activitatea.
ORA DE STINGERE O altă propunere a lui Bucovală vizează activitatea cluburilor de pe plajă și a beach-barurilor, în timpul nopții. Atât el, cât şi alți hotelieri au susținut introducerea unei reguli care să interzică muzica dată tare după ora 19.00 sau 20.00, pentru că tulbură liniștea turiștilor lor. Proprietarii de cluburi și organizatorii de evenimente s-au opus unei asemenea prevederi, spunând că, în acest fel, nu își mai pot desfășura activitatea.
Municipalitatea ar putea ieși din asociația Litoral - Delta Dunării
Un alt subiect care a stârnit discuții aprinse este legat de menținerea municipiului Constanța în Asociația de Promovare a Turismului „Litoral - Delta Dunării”. Primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădau, le-a cerut părerea agenților economici prezenți, în legătură cu acest lucru. El a spus că, în ultima perioadă, a primit numeroase semnale negative din partea unor membri ai Asociației care, de curând, s-au retras, ceea ce l-a pus serios pe gânduri. „După retragerea Camerei de Comerț, au mai fost și alte organisme care au ales să iasă din această asociație, cum este și cazul județului Tulcea. În acest caz, vreau să îmi spuneți dacă mai merită ca noi să rămânem sau nu”, le-a spus Făgădău celor prezenți. Cei mai mulți dintre agenții economici au votat pentru ieșirea municipalității din Asociație. Drept urmare, Făgădău a spus că, în perioada imediat următoare, se va întâlni cu președintele Asociației, Corina Martin, pentru a discuta despre acest subiect. Primarul interimar i-a invitat pe operatori să-și exprime părerile și nemulțumirile în scris, la adresa de e-mail agenti.economici@primaria-constanta.ro pentru a ști exact ce probleme să ridice în discuțiile cu Martin. Ieșirea din Asociație înseamnă, automat, ca agenții economici să nu mai plătească taxa de promovare acestui organism. Cel mai probabil, sarcina colectării taxei ar putea reveni din nou Primăriei. De altfel, plata și modalitatea de colectare a acestei obligații fiscale a fost un alt subiect central al dezbaterii. La un moment dat, un hotelier a propus ca taxa să fie colectată de administrația locală, iar din banii strânși sa fie contractată o firmă de marketing care să elaboreze o strategie durabilă în acest sens.
SECURITATEA LA INCENDIU O altă temă abordată în cadrul întâlnirii a fost legată de procedurile de avizare și autorizare a clădirilor, în ceea ce privește securitatea la incendiu. Inspectorul șef al ISU Dobrogea, Daniel Petrov, și responsabilul pentru autorizare și avizare împotriva incendiilor, cpt. Călin Alexandru, au explicat procedurile de obținere a documentelor care atestă securitatea unei clădiri în cazul incendiilor.