Sezonul estival, în zodia abuzului Fiscului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Legea strâmbă bagă frica în hotelieri

Sezonul estival, în zodia abuzului Fiscului

Eveniment 28 Martie 2015 / 00:00 6140 accesări

PANICĂ Pentru un operator hotelier, închiderea timp 30 de zile a unității de cazare, în plin sezon estival, este o scurtătură spre faliment. Nimeni nu ar comenta dacă Antifrauda te-ar trage pe dreapta pentru evaziune de neam prost, dar dacă un bacșiș de 5 lei lăsat cameristei de către un turist generos poate duce la asta, atunci e clar că legea românească are o problemă. În ultimele săptămâni, Terminatorul DGAF a pornit o campanie aspră împotriva evaziunii fiscale, care i-a speriat de moarte pe hotelierii constănțeni. Ei s-au întâlnit vineri, la Constanța, și au încercat să găsească o soluție împotriva nou-descoperitului zel al Antifraudei. „Legea ciubucului nu există, iar Antifrauda poate decide închiderea pentru 30 de zile a activității unei societăți dacă descoperă și un leu în plus în buzunarul unui angajat. Aș vrea să nu speriem turiștii, mai ales acum când străinii au început să revină pe litoral. Cum ar fi să găsească 20 de hoteluri sigilate?“, a spus președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală. El a subliniat că hotelierii nu vor să se sustragă verificărilor, ci doar să știe clar în ce condiții pot fi sau nu închiși - „Vrem controale corecte, în care inspectorii antifraudă să nu ne trateze ca pe niște infractori. Până la urmă, ne plătim taxele lună de lună și, în timpul sezonului estival, asigurăm foarte multe joburi“. Hotelierii au mai cerut și condiții speciale pentru perioada sezonului estival, care, în prezent, lipsesc cu desăvârșire din infama OUG 91/2014 (care permite Antifraudei să suspende activitatea unei firme pentru cel mult trei luni - n.r.).

POLITICUL, LA COLȚUL DE RUȘINE La o dezbatere cu tema Antifraudă nu putea să nu-și bage coada și sfera politicului, reprezentată de deputatul liberal Mihai Tararache. Totuși, intervențiile sale vagi (vrem suspendarea OUG, contestăm la Curtea Constituțională etc.) n-au reușit decât să-i gonească din sală pe hotelierii care se așteptau la o discuție un pic mai practică. O altă idee năstrușnică a venit din partea unui consilier judențean liberal, care a propus boicotarea minivacanței de 1 Mai, prin închiderea hotelurilor și restaurantelor. El a fost repezit imediat de președintele APM și de către ceilalți reprezentanți ai Federației Patronatelor din Turismul Românesc, care au spus că așa ceva ar fi imposibil, în condițiile în care mii de turiști și-au făcut deja rezervări. O intervenție cu adevărat utilă a avut juristul AP Mamaia, George Tilimbici, care a subliniat că, potrivit Codului de Procedură Penală, inspectorii antifraudă nu au voie să îi „buzunărească“ pe angajați, în căutarea bacșișului ilegal - „Asta au făcut în ultimele săptămâni, în restaurantele și cafenelele din Constanța, deși n-au dreptul. Dacă se mai întâmplă așa ceva, să le dați cu legea în cap!“. El a subliniat că legea ar trebui să-i oblige pe inspectori să verifice doar sertarul casei de marcat și le-a reamintit hotelierilor (sfatul e valabil, însă, pentru toți întreprinzătorii) că, potrivit aceleiași OUG, au dreptul să plătească doar 50% din amenda minimă de 10.000 lei.

DA SAU NU? La final, revenim cu întrebarea de 1.000 de puncte - e de bine sau de rău ce se întâmplă? Am mai spus și repetăm - e în regulă ca firmele să prindă frica Fiscului, cum se întâmplă în statele dezvoltate, dar numai dacă inspectorii îi tratează egal pe toți întreprinzătorii. Și totuși, DGAF, care ar fi trebuit să atace marea evaziune, hărțuiește tot afacerile mici și taie și spânzură pentru bacșișuri de câteva zeci de lei. Au pățit-o cafenelele, apoi micii comercianți, după care saloanele de înfrumusețare. Ce urmează? Masajul? Asigurările? Dacă aveți într-adevăr tupeu, mergeți odată și odată în port, acolo unde se dau marile tunuri. Un fapt divers - un chelner la care patronatul a țipat se poate răzbuna foarte ușor, acceptând un bacșiș de 10 bani și chemând apoi Antifrauda... Iată legea din România, în toată splendoarea!



12