REVIZUIRE Banca centrală mizează pe faptul că actualul puseu inflaţionist este temporar (deşi creşterea preţurilor este certă până în primăvara lui 2013) şi preferă să controleze mai ferm lichiditatea din piaţă, în loc să majoreze dobânda-cheie, mai ales că deficitul de cerere este semnificativ, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. „Factorul care temperează creşterea preţurilor este deficitul de cerere, ceea ce înseamnă că mixul de politici (inclusiv politica monetară) este tare. Trebuie să avem mare grijă când ne gândim să majorăm dobânda-cheie”, a spus Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei. Săptămâna trecută, BNR a menţinut dobânda-cheie la 5,25%, după ce, în octombrie, guvernatorul BNR declarase la Varşovia că limitarea sumelor împrumutate săptămânal băncilor comerciale este o măsură mai rapidă şi mai eficace decât reducerea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb. Strategia pare să dea roade, leul marcând ieri a 11-a zi consecutivă de apreciere în faţa euro.
RISCURI Şeful BNR a reamintit ieri că majorarea dobânzii, însoţită de o administrare laxă a lichidităţii din piaţă, „aproape că n-ar fi avut niciun efect”: „Până în aprilie - martie 2013 prevedem o inflaţie de circa 5%, în vreme ce media anuală se va duce uşor spre 4%. Este clar că preţurile sunt în creştere, dar trenul este tranzitoriu”. Mugur Isărescu a spus că în prima şedinţă de politică monetară din 2013 nu vor fi surprize, pentru că România se află într-un acord de finanţare cu FMI. Astfel, BNR a revizuit în creştere cu 1,9 puncte prognoza pentru 2012, de la 3,2 la 5,1%. „Principalele riscuri asociate noii prognoze sunt legate de volatilitatea fluxurilor de capital, dar şi de conjunctura electorală internă. Inflaţia a crescut ca urmare a secetei, mai ales că alimentele ocupă o treime din coşul de consum (un record în UE)”, a precizat guvernatorul.
ÎN SIGURANŢĂ, PE MOMENT În opinia lui Isărescu, alimentele nu se vor mai scumpi, întrucât comercianţii, chiar dacă ar vrea, nu mai pot împinge preţurile în sus, datorită (sau din cauza, depinde de perspectivă) deficitului de cerere. În privinţa petrolului, pe termen scurt, balanţa riscurilor care planează asupra pieţelor externe este echilibrată. Pe termen mediu, există totuşi un risc de inflamare a inflaţiei, a conchis Mugur Isărescu.