Viitorul sezon al uraganelor în bazinul Atlanticului, care începe oficial la 1 iunie, va fi mai blând decât în mod obișnuit, cu 11 furtuni tropicale, din care patru se vor transforma în uragane, iar două vor fi de categorie majoră, au estimat experții de la Universitatea de Stat din Colorado (CSU) citați vineri de EFE. Cercetătorul principal al proiectului, Philip J. Klotzbach, a subliniat în raportul său anual că bazinul Atlanticului se află în tranziție spre condiții slabe sau moderate ale fenomenului El Nińo exact în momentul de activitate majoră a uraganelor. "Atlanticul tropical s-a răcit în mod anormal luna trecută, iar Atlanticul de Nord este deosebit de rece", precizează Klotzbach în raportul său.
Această "anomalie", arată el, provoacă "condiții atmosferice mai puțin înclinate spre formarea și intensificarea de uragane în Atlantic". Prin urmare cercetătorul a prognozat pentru 2017 "o probabilitate mai mică decât media" de a se forma uragane distructive. Mai concret, experții prevăd două uragane de categorie majoră, de 130 de mile pe oră (209 de kilometri pe oră), dintr-un total patru, și 11 furtuni tropicale, în condițiile în care media este de 2 (categorie majoră), 6,5 (categorie medie) și respectiv 12 (furtuni tropicale). Ei estimează de asemenea că actualul sezon al uraganelor, care se încheie pe 30 noiembrie, va avea 50 de zile de vreme rea provocată de cicloane - o medie mai scăzută decât cele 60 de zile în perioada 1981 - 2010.
CSU a estimat că posibilitatea ca un uragan major să lovească țărmul atlantic al SUA este de 43 %, față de 52 % cât a fost media din ultimii o sută de ani. Această posibilitate se reduce la 24 % doar pentru peninsula Florida, în timp ce pentru Caraibe procentul crește la 34%, față de precedenta medie de 42%. Pentru a face o comparație, în 2016 cifrele au fost de 50% pentru coasta atlantică a SUA, 30% pentru Florida sau Golful Mexic și de 40% pentru Caraibe. În pofida acestei probabilități mai reduse, Klotzbach a reamintit că este suficient ca un uragan să ajungă pe uscat, pentru a se transforma într-o amenințare pentru locuitorii de pe coastă, care trebuie să se pregătească pentru acest sezon, indiferent de numărul de uragane prognozat.
Estimările se bazează pe datele care se strâng din 1982, de când a fost introdus noul sistem Climate Forecast System Reanalysis (CFSR) care este folosit pentru a anticipa cu mai mare certitudine așa-numita "energie ciclonică acumulată" (Accumulated cyclone energy (ACE), care se află la originea uraganelor. De atunci prognozele au devenit mai corecte pentru 8 din 10 ani.