Sf. Vasile cel Mare alungă duhurile rele şi dracii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoare

Sf. Vasile cel Mare alungă duhurile rele şi dracii!

Eveniment 01 Ianuarie 2014 / 00:00 1648 accesări

În prima zi a Anului Nou, creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare, ocrotitorul săracilor. În tradiţia populară, Sfântul Vasile este cunoscut ca fiind Crăciunul cel Mic, fratele Crăciunului. Sfântul Vasile este cel dintâi ierarh care a întemeiat, pe lângă biserică, aziluri şi spitale pentru săraci şi pentru bătrâni, solicitând celor bogaţi să vină în ajutorul persoanelor nevoiaşe. Fiind mare iubitor de învăţătură, a studiat la şcolile din Cezareea, Bizant şi Atena. Ca slujitor al bisericii, prin scrisul şi cuvântul său, Sfântul Vasile a luptat pentru luminarea creştinătăţii şi a apărat dogma Sfintei Treimi. În tradiţia populară, Sfântul Vasile apare cu mai multe „chipuri”. Astfel, este perceput ca având mare putere asupra diavolilor, cu rugăciunile sale scoţându-se duhurile rele şi necurate din oameni. Pe de altă parte, Sfântul Vasile este perceput ca un mare beţiv, călare pe un butoi plin de băutură, de aceea se crede că de ziua lui se fac chefuri şi petreceri, lucru adevărat, doar că, de regulă, cei mai mulţi oameni sărbătoresc începutul unui an nou. Sfântul Vasile cel Mare a trecut la viaţa veşnică la 1 ianuarie, în anul 379, la vârsta de 49 de ani.

RUGĂCIUNI PROTECTOARE Pentru că Sfântul Vasile este cel care alungă duhurile rele şi are o mare putere asupra dracilor, în prima zi din an, de dimineaţă, mulţi credincioşi merg în număr mare la biserici pentru a asista la slujba specifică. Se spune că moliftele care se citesc pe 1 ianuarie au o mare putere, oamenii fiind ferm convinşi că duhurile rele sunt alungate şi că tot anul vor scăpa de ghinioane. Nu toţi preoţii citesc pe 1 ianuarie moliftele Sf. Vasile, ei justificând că nu au starea necesară pentru a ţine o asemenea slujbă. Dintre scrierile cele mai importante ale Sfântului Vasile amintim “Liturghia Sfântului Vasile” şi „Moliftele Sfântului Vasile”. „Moliftele care-i poartă numele se citesc de câte ori este nevoie şi aceste rugăciuni au puterea să vindece boli grave, să alunge duhurile necurate şi blestemele. De asemenea, Moliftele se citesc când sunt calamităţi naturale sau epidemii, pentru că acestea au puternice efecte terapeutice.

600.000 DE ROMÂNI ÎL AU CA PATRON SPIRITUAL PE SFÂNTUL VASILE CEL MARE Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), un număr de 587.327 de români, respectiv 500.146 bărbaţi şi 87.181 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Conform unui comunicat al MAI, din totalul româncelor, peste 83.000 poartă numele Vasilica, alte 1.800 de femei au fost botezate Vasilca, peste 900 se numesc Sica, iar alte 528 poartă numele de Vasila. Dintre bărbaţii care îşi aniversează onomastica cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, 478.715 poartă numele Vasile, circa 20.000 pe cel de Vasilică, iar alţi peste 1.100 se numesc Silică, Sile, Vasi sau Sică.

Taguri articol


12