Sfânta Lumină de Paşti, adusă la Constanţa din largul mării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hristos a înviat!

Sfânta Lumină de Paşti, adusă la Constanţa din largul mării

Religie 28 Aprilie 2019 / 08:49 3222 accesări

Românii au spus "Hristos a înviat!" şi au luat Lumină, la bisericile din întreaga ţară, în noaptea de Înviere. La Constanţa, Lumina Sfântă a ajuns la credincioşi pe Marea Neagră.

Sfânta Lumină de Paşti, adusă pe apă

Sfânta Lumină de Paşte a fost adusă din largul Mării Negre, la Constanţa, potrivit tradiţiei, de către Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, care a ţinut apoi Slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală pentru mii de oameni, într-o zonă în care se găsesc ruinele vechii cetăţi a Tomisului.

În jurul orei 23.40, în prezenţa câtorva mii de credincioşi, ÎPS Teodosie a sosit cu o şalupă, din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu, Lumina Sfântă fiind apoi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei Arhiepiscopale, unde, de la ora 24.00, a fost oficiat Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.

„Iată! Marea şi pământul s-au unit, aici la Învierea Domnului, cum s-au unit şi la Bobotează. Acum însă Lumina este cu mult mai puternică pentru că e Lumina Cerească, venită din cer la Ierusalim, şi adusă acum pe mare aici, ca noi să începem bucuria de pe mare, ajungând pe Pământ, mergând la Catedrală şi să dăruim Lumina care însemnează oferirea sfinţeniei coborâtă din cer la fiecare om în parte. Noi am fost făcuţi pentru Lumină, ca să primim Lumină şi să dăruim Lumina. De aceea este nevoie ca în fiecare an să avem această întâlnire cu lumina şi unii altora dându-ne ceea ce este mai frumos şi mai bun înlăuntrul nostru”, a spus ÎPS Teodosie.

Mii de oameni au primit Lumina Sfântă la malul mării, la slujba de Înviere.

Ceremonia a fost similară cu cea organizată în ultimii ani la Constanţa, după ce, în 2014, festivităţile care erau organizate pe malul mării au fost mutate la Catedrala Arhiepiscopală în urma solicitării făcute de sinodul Bisericii Ortodoxe, care a cerut să nu mai fie organizate slujbe acolo unde nu există un altar sfinţit.

A doua Înviere

Duminică, în prima zi de Paşti, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulaţie internaţională, ceea ce simbolizează universalitatea creştinismului.

Concert pascal

Seara, de la ora 17.30, la Casa de Cultură din Constanţa, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine tradiţionalul Concert pascal. Intrarea este liberă. După concert, ierarhul va întâmpina publicul cu ouă, cozonac şi vin, în tradiţionala ciocnire a oului pascal, dimpreună cu salutul creştin „Hristos a Înviat!”.



12