În această lună, în ziua a 12-a, se face pomenirea Sfinților Mucenici Proclu și Ilarie. Acești sfinți au trăit în zilele împăratului Traian și ale lui Maxim Ighemonul. Ei erau de neam din satul Caliptul, aproape de Anghira. Deci, fiind prins Sfântul Proclu și mărturisind pe Hristos înaintea împăratului, a fost dat pe seamă lui Maxim ighemonul, și a fost cumplit chinuit. După acestea fiind dus ca să fie omorât cu săgeți, s-a întâlnit cu nepotul său Ilarie, care s-a închinat moșului său. Și pentru aceasta a fost prins de către elini. Sfântul Proclu rănit de mulțimea săgeților s-a mutat către Domnul. Iar Sfântul Ilarie, mărturisind că este creștin, a fost mult chinuit și apoi, tăindu-i-se capul, a fost pus cu Sfântul Proclu la un loc.
Tot în această zi, se face și pomenirea Sfintei Veronica, pe care a vindecat-o Hristos de curgerea sângelui, și care cu pace s-a săvârșit. Sfânta Veronica era de loc din Cezareea lui Filip (Paneas). Ea a fost cea tămăduită de Domnul Iisus Hristos de curgerea de sânge care o chinuia de mulți ani (cf. Matei 9, 20). În semn de mulțumire și slavă adusă lui Dumnezeu, ea a turnat o statuie de bronz ce-l reprezenta pe Mântuitorul ținând mână unei femei îngenunchiate înaintea lui. La picioarele statuii - unde pe o placă să pucea citi: „Lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii“ - creștea o plantă tămăduitoare de orice boală. Veronica a așezat această statuie în față casei ei, așa încât toți trecătorii să o cinstească și să-mi aducă aminte de modelul ei, Dumnezeu-Omul.
După o tradiție latină, sfânta Veronica a fost femeia care a șters față însângerată a Domnului, când își purta El Crucea spre Golgota. Chipul Domnului ar fi rămas astfel imprimat pe maramă, care a fost considerată astfel o icoană „nefăcută de mână omenească“. Însă după o foarte veche scriere apocrifă, Faptele lui Pilat, Veronica (Berenice) era tocmai femeia vindecată de scurgerea de sânge, și care, aflându-se în posesia unui portret al lui Hristos, s-a dus cu el la Roma, la împăratul Tiberiu. La moartea sa, portretul a fost transmis sfântului Clement, episcopul Romei (prăznuit la 24 noiembrie).
Sursa: noutati-ortodoxe.ro