Sâmbătă, 7 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc ziua Sfântului Ion, cunoscută şi sub denumirea de ziua ”Sfântului Ioan Botezătorul” sau "Înaintemergătorul Domnului", zi când se marchează și sfârşitul Sărbătorilor de Iarnă. În această zi sunt cunoscute o serie de tradiții și obiceiuri. De exemplu, Sf. Ioan este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă Lui pentru a naște copii sănătoși, fără malformații. Tradiția spune că cine nu este vesel în această zi va avea necazuri tot anul, iar pentru spor și sănătate se spune că trebuie să ne stropim cu agheasmă pe față pentru a fi ocoliți de boli. Și asta nu este tot. O vorbă din bătrâni spune că după Sf. Ioan se "botează gerul", adică frigul se mai înmoaie și vremea se mai încălzește.
Tot tradiția spune că, pe 7 ianuarie, nu se consumă vin roșu, acesta amintind de martirajul Sfântului Ioan. În lumea tradițională a satului nu se tăia nimic cu cuțitul, toate alimentele de la masă se rup cu mâna, scrie RTV. O altă interdicție era cea a folosirii măturii, care ar deranja liniștea morților.
SOBORUL SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL - SÂMBĂTĂ, 7 IANUARIE
Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că, începând cu ora 9.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol (str. Plantelor nr. 3, lângă Grădinița nr. 2), care-și serbează hramul. Biserica a rânduit ca a doua zi după Botezul Domnului să fie cinstit soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitorul în apele Iordanului. Sf. Ioan Botezătorul este cel mai mare Proroc al Vechiului Testament și Înaintemergător al Domnului, pentru că a anunțat venirea lui Mesia, pregătind poporul să-L întâmpine.