Sfârşitul civilizaţiei moderne, în mai puţin de un secol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Omenirea la bine şi la rău

Sfârşitul civilizaţiei moderne, în mai puţin de un secol

Monden 18 Martie 2014 / 00:00 795 accesări

Sfârşitul civilizaţiei moderne este aproape. Autorii unui studiu patronat de NASA arată că un colaps industrial va afecta populaţia în câteva decenii, din cauza instabilităţii economice şi a consumului accelerat al resurselor planetei. Matematicienii de la NASA au folosit modele teoretice pentru a face previziuni cu privire la dezvoltarea industrială a lumii şi au descoperit că civilizaţia modernă îşi va încheia ciclul de existenţă în mai puţin de un secol, potrivit ”The Independent”. ”Procesul de creştere urmat de colaps este, de fapt, un ciclu care se repetă de-a lungul istoriei”, a explicat matematicianul Safa Motesharri. Acesta a condus cercetarea finanţată de NASA împreună cu experţi în ştiinţele naturale şi sociale. Studiul a fost publicat în revista ”Ecological Economics”. Studiul evocă sfârşitul imperiilor mongol, roman şi gupta, care arată că civilizaţii sofisticate pot fi distruse din cauza clivajelor din societate. Cercetătorii au analizat câţiva factori care stau la baza colapsului, cum ar fi creşterea populaţiei şi schimbările climatice. Aceste cauze, combinate cu un consum excesiv de resurse şi o stratificare economică între bogaţi şi săraci, pot duce la sfârşitul civilizaţiei respective. Oamenii de ştiinţă spun că diferenţa prea mare dintre săraci şi bogaţi, care consumă prea mult din resursele planetei, poate duce la înfometare în rândul maselor. Acest lucru poate fi evitat prin aplicarea unui sistem de distribuţie echitabilă, prin care consumul pe cap de locuitor să fie redus la un nivel sustenabil.

Avertismentul de colaps din partea NASA nu este primul semnal de alarmă cu privire la un posibil sfârşit al civilizaţiei. Anul trecut, fizicianul englez Stephen Hawking a făcut o listă a evenimentelor care au un impact devastator asupra lumii.

”VOM TRĂI PE LUNĂ ŞI VOM FI ÎN DRUM SPRE MARTE” Stephen Hawking a declarat, weekend-ul trecut, într-o emisiune de televiziune dedicată Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), că, peste 50 de ani, oamenii vor trăi pe Lună şi se vor afla în drum spre Marte, considerând că acest secol va fi cu adevărat o epocă a spaţiului. În timpul emisiunii de televiziune „Live from Space“, celebrul astrofizician a spus că oamenii vor avea colonii pe Lună în următorii 50 de ani şi că alţi oameni vor trăi pe Marte până în anul 2100. Dacă nu vor fi colonizate alte planete, profesorul Hawking crede că rasa umană se va confrunta cu riscul unei extincţii iminente, întrucât prea mulţi oameni vor trăi pe Terra, iar planeta noastră nu poate să suporte un număr infinit de locuitori.

Stephen Hawking, care se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă (scleroză laterală amiotrofică) la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus în acel moment că mai avea de trăit cel mult doi sau trei ani. Ajuns în prezent la vârsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din lume, fiind cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre şi pentru cartea sa ”Scurtă istorie a timpului”, devenită un bestseller internaţional. Fostul şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat din cauza comentariilor sale despre religie. Cartea sa intitulată ”The Grand Design”, lansată în 2010, a provocat un scandal uriaş în rândul liderilor religioşi, deoarece Hawking susţinea în acest volum că nu este nevoie de o forţă divină pentru a explica apariţia Universului. Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi este membru al Academiei de Ştiinţe americane.



12