În perioade cu temperaturi extrem de ridicate, riscurile declanşării unor afecţiuni sunt extrem de mari, aşa că medicii fac recomandări pentru a se preveni nepăcerile. Ei ne sfătuiesc să nu consumăm alimente bogate în grăsimi şi să ne orientăm către alimentele „uşoare” - cât mai multe legume şi fructe proaspete. Bineînţeles, înainte de consum este indicat ca acestea să fie spălate cu apă din abundenţă. Sub nicio formă nu trebuie să mâncăm alimente care nu au fost depozitate corespunzător, adică la temperaturile indicate de către producători. Medicii atrag atenţia şi asupra consumului de dulciuri, mai ales dacă au în compoziţie creme. De asemenea, toate produsele care sunt preparate cu maioneză sunt interzise pe timp de caniculă, dacă se observă că alimentele nu sunt păstrate corespunzător. Nu în ultimul rând, igiena personală este extrem de importantă. Dacă nu respectăm sfaturile medicilor referitoare la alimentaţie ne putem alege cu toxiinfecţie alimentară sau cu boală diareică acută, tot mai des întâlnite în ultima perioadă şi la Constanţa.